Hírek

2017.03.31. 14:43

Halálos áramütés az egerszegi főpostán

Az elektromos hálózat szakszerűtlen szerelése miatt halt meg egy dolgozó 2014. március 24-én az egerszegi főpostán. A hibát a felülvizsgálatkor nem észlelő szakembert végrehajtásában felfüggesztett fogházbüntetésre ítélték jogerősen pénteken az egerszegi törvényszéken.

Arany Gábor

A tragédia 2014. március 24-én déli egy óra körül az egerszegi főposta első emeletén, a telefonközpontban következett be. Itt a használaton kívüli gyengeáramú rendszerkábelek elbontását kezdték el a dolgozók, amikor egyikük a szerverszekrény tetején állva fejével hozzáért a mennyezeti  lámpatesthez, és olyan erősségű áramütést szenvedett, hogy háromnegyed óra múlva a helyszínen életét veszítette. A vizsgálat kiderítette,  hogy a telefonközpont termében a 7. lámpasorban a mennyezeti fénycsőarmatúrát hibásan szerelték be, amikor 1994-ben felszerelték. A védővezető helyére a fázist kötötték be, emiatt az egész lámpatest feszültség alá került.

A tragédiáért az egerszegi járásbíróságon a 45 éves F.  Tamás bűnösségét állapították meg.  Az ő feladata volt az elektromos rendszerek időközönkénti érintésvédelmi felülvizsgálata. Erre a posta épületében 2010-2013-ban került sor október végéig. A vizsgálatok alkalmával azonban a karbantartó figyelmetlensége, valamint a mérőműszer helytelen alkalmazása miatt nem vette észre a hibás bekötést, tehát hogy a lámpatest feszültség alatt van. F. Tamást foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés miatt 8 hónap,  végrehajtásban 2 évre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélték első fokon azzal, hogy a büntetett előélethez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól előzetesen mentesítették. Az ítélet ellen a bűnösségét az eljárásban végig tagadó vádlott fellebbezett felmentése érdekében. Az egerszegi törvényszéken pénteken hozott határozat helybenhagyta az első fokú ítéletet, így az jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!