Hírek

2017.03.08. 18:55

Nem csak a fűtési szezonban fordulhat elő szén-monoxid-mérgezés!

A melegebb tavaszi napoknak köszönhetően búcsút mondhatunk az elmúlt évtizedek legzordabb telének, de most sem szabad megfeledkezni a csendes gyilkos névvel illetett szén-monoxid-mérgezés veszélyéről.

Arany Gábor

Erre figyelmeztet a katasztrófavédelmi igazgatóság által kiadott tájékoztató. Szén-monoxid-mérgezés nem csak télen, a fűtési szezonban fordulhat elő, hanem az év minden napján.

A szén-monoxidot az emberi érzékszervek nem jelzik, hiszen ez színtelen, szagtalan, íztelen, a levegőnél kicsit könnyebb, mérgező gáz, amely a tökéletlen égéskor keletkezik. Belélegezve csökkenti a vér oxigénszállító képességét, mivel erősen kapcsolódik az oxigént szállító hemoglobinhoz. A szén-monoxid-mérgezés nehezen észrevehető, mert tünetei, a rosszullét, szédülés, fejfájás, hányinger és fáradtság könnyen összetéveszthetőek egyéb betegségek jeleivel. Magas szén-monoxid-koncentráció esetén rövid idő alatt ájulás és néhány percen belül halál is beállhat.

Gyakran megfeledkeznek az emberek, hogy a fűtésen kívül számos helyen alkalmaznak még nyílt égésterű gázkészülékeket, például a vízmelegítőket. Ezek a készülékek a környezetükben lévő levegőt használják. Ez főleg a kis helyiségekben, mint például a fürdőszobákban jelenthet komoly veszélyt az év bármely szakában. A fokozott légzárású ajtók, ablakok, az új műanyagkeretes nyílászárók sok esetben tökéletesen útját állják a hőveszteségnek és a huzatnak, de ezzel szinte minimálisra csökkentik a folyamatos levegő-utánpótlást. Ha nincs megfelelő levegőcirkuláció, akkor csökken az oxigén, felgyülemlik a szén-monoxid a helyiségben. A megelőzés leghasznosabb módja a rendszeres szellőztetés, amivel gondoskodni lehet a friss levegő bejuttatásáról. Szerencsére mind több lakásban van már szén-monoxid érzékelő, ez a szerkezet számos emberi életet megmentett már hazánkban is. Az ember által érzékelhetetlen gáz jelenlétére hanggal és fénnyel figyelmeztet a szerkezet.

Zalában, bár az elmúlt négy évben előfordultak szén-monoxid-mérgezések, egy sem végződött halállal. Ez nagyban köszönhető annak is, hogy egyre több háztartásban használnak ilyen érzékelőt. Ha a készülék figyelmeztet a szén-monoxidra, akkor mielőbb el kell hagyni a helyiséget, lehetőleg nyissunk ablakot, és feltétlenül tárcsázzuk a 112-es segélyhívószámot, zárul a Cseresznyés Dániel, a katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője által összeállított tájékoztató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!