Hírek

2017.03.15. 16:27

Máig példaértékű - Keszthelyen a Balatoni múzeum előtt rendezték meg az ünnepséget

”1848.március 15. és a pesti eseményeket követő másfél év felemelő története máig hivatkozási pont, 169 éve nem halványuló emlék: a csoportérdekeken felülemelkedő nemzeti összefogás sokszor hivatkozott példája”- fogalmazott az ünnepi szónok: dr. Solymosi József történész.

Keszey Ágnes

Keszthelyen az ünnep előestéjén a hagyományos fáklyás felvonulás résztvevői keresték fel az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emléktábláit, majd szerdán a Balatoni múzeum előtt rendezték meg a városi ünnepséget. Itt Manninger Jenő országgyűlési képviselő és Ruzsics Ferenc polgármester mondott köszöntőt.

Az ünnepi szónok, dr. Solymosi József történész szólt az első független felelős magyar kormányról, kiemelve annak célját: a feudális Magyarország modern polgári állammá alakítását. Beszédében Csány László életét és munkássága alapján a szabadságharc eseményeit idézte fel.

- Élete nagyobb részét már maga mögött tudhatta, ifjú embereket meghazudtoló hévvel és kitartással vetette bele magát az eseményekbe és szolgálta hazáját egészen vértanú haláláig - emlékezett a zalai származású kormánybiztosra a történész.

-Azt gondolom, e példás életút is kitűnően bemutatja azt a lelkesedést, melyet az egyszerű polgárok is átéltek 1848 kapcsán és amely az idős Csányi Lászlót is arra késztette, hogy testi és lelki erejének utolsó tartalékait is a haza szolgálatába állítsa. A szabadságharcot ugyan végül leverték, de az áprilisi törvényekben lefektetett társadalmi vívmányok mind megvalósultak. A mai napon egyszerre emlékezünk a 19. század közepén lezajlott magyar polgári átalakulásra és a forradalom és szabadságharc neves és névtelen szereplőire, akiknek hősiessége számunkra mai is példaértékű - zárta gondolatait dr. Solymosi József. Az ünnepségen fellépett a Helikon versmondó kör és a Nagyváthy Néptáncegyüttes.

Nemzeti ünnepünk napján a Balatoni múzeum „Márciusi ifjak” játszóházra várta az érdeklődőket: kézműves foglalkozásra és múltidézésre.  A PE Georgikon Kar pedig a Szendrey-emlékszobánál rendezett ünnepséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!