Hírek

2017.01.24. 19:00

Csalóka számok: fórum a foglalkoztatásról

Zalaegerszeg - Az elmúlt év végére a megyeszékhelyen az álláskeresők száma ezeregyszázra csökkent, ami 2,7 százalékos munkanélküliségi rátának felel meg.

Arany Gábor

Erről is szólt bevezetőjében Balaicz Zoltán polgármester kedden a városházán, a munkaadók képviselőinek részvételével rendezett foglalkoztatási fórumon. Mint elhangzott, 2014 végén ez az érték még 4,7 százalék volt. Azóta háromezernél több munkahely létesült a megyeszékhelyen, és idén további ezerkettőszáz jöhet létre, ennyiről tájékoztatták a vállalkozások az önkormányzatot. Ez azt jelenti, hogy ma már munkaerőhiánnyal kell szembenézni. Ezen kíván segíteni az önkormányzat a vállalkozások igényeire alapuló foglalkoztatás-fejlesztési programjával.

Ennek célja szerint a hároméves, kilencszázmillió forintos uniós támogatásból megvalósuló projektbe legalább 650 tartósan munkanélkülit vonnak be. Személyre szabott foglalkozásokkal közel felét álláshoz is juttatnák, oly módon, hogy az elhelyezkedők kétharmada a féléves támogatott időszak után is foglalkoztatásban marad, emellett a projektben megszólítottak mintegy harmada pedig képzésben venne részt.

A város munkaerő-piaci helyzetéről Hart Viktória, a járási hivatal foglalkoztatási osztályvezetője szólt
Fotó: Katona Tibor

A számok alapján úgy tűnik, hogy kereslet és kínálat fedi egymást, de a probléma sokkal összetettebb, fogalmazott a város munkaerő-piaci helyzetéről tartott tájékoztatójában Hart Viktória. A járási hivatal foglalkoztatási osztályvezetője kiemelte: a célcsoport legnagyobb részét azok teszik ki, akik szakképzettséget nem igénylő munkát keresnek, emellett sokan dolgoznának a kereskedelemben, mégis a legnagyobb a munkaerőhiány épp a szakképzettséget nem igénylő foglalkozásoknál mutatkozik. Például nagy az igény az összeszerelőkre, ám a szakképzettséghez kötött munkakörök feltöltése is egyre nagyobb gond.

Az álláskeresők és a munkaadók igényeit gyakran azért nem lehet egyeztetni, mert sok a kisgyermekes nő, illetve a vidéki, és nehézséget jelent számukra a több műszakos munkarendhez, illetve a boltok nyitva tartásához igazodás. Úgy fogalmazott, a projekt sikeresen csak a résztvevők szoros együttműködésével valósítható meg. Ezt egyebek mellett szakmai napokkal is támogatják. Ezt követően a fórumon több munkaadó beszámolt azokról a foglalkoztatási, képzési, ösztönzési rendszerekről, amelyekkel igyekeznek a munkaerőt biztosítani és megtartani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!