Hírek

2016.11.03. 21:01

Szomszédoló zalai honvédek - A zalaegerszegi zászlóval is tisztelegtek a háborúkban meghalt katonák emléke előtt

Güssing - A határhoz közeli osztrák kisvárosban minden évben a halottak napján emlékeznek meg az elesett katonákról, a háborúk áldozatairól. Az eseményen már több mint egy évtizede részt vesznek a Zalaegerszegi Honvédklub Egyesület képviselői is.

Fincza Zsuzsa

- Közösségünk tizenkét évvel ezelőtt kötött barátságot a güssingi Österreichischer Kameradschaftbund Stadtverband, azaz az Osztrák Bajtársi Szövetség güssingi városi egyesületével. Azóta rendszeresen részt veszünk egymás közgyűlésein, megemlékezésein, de vidám találkozóinkról és a bálokból sem hiányoznak osztrák bajtársaink, miként mi is meghívást kapuk a rendezvényeikre - magyarázta szerdán este Németh István, az egerszegi közösség elnöke az ünnepség alakulótérnek kinevezett helyszínén, ahol katonák, tűzoltók, vöröskeresztesek, mentősök s különböző egyen- és formaruhás alakulatok gyülekeztek, hogy aztán nagy fúvószenekari csinnadrattával vonuljanak az ünnepség helyszínére, amit addigra már körbeállt Güssing apraja és nagyja . A zalaegerszegiek - Németh István elnök, Szabó László alelnök - a Bajtársi Szövetség soraiban vonultak a főtéren lévő hősi emlékművekhez, ahol a tisztelgő zászlók között ott kéklett Török József zászlóvivő jóvoltából a zalaegerszegi lobogó is.

A nagyszabású, katonai tiszteletadással rendezett ünnepségen Vinzenz Knor, Güssing polgármestere külön kiemelte, hogy soraikban jelen vannak a zalaegerszegi barátaik , s a szónokok megemlékeztek a magyar 1956-os forradalom és szabadságharc hőseiről is. Még a közben eleredt eső sem csorbította a megemlékezés méltóságát, amely a díszlövések után a ferencesek közelben lévő Sarlós-Boldogasszony templomában folytatódott. A karzaton ezúttal hallgatott az orgona, a rendkívüli istentiszteleten a városi fúvószenekar szolgáltatta az alkalomhoz illő zenét.

Baráti beszélgetés a két éve átadott modern laktanya kantinjában. A képen balról jobbra: Vinzenz Knor, Güssing polgármestere, Török József, a honvédklub korábbi elnöke, aki tiszteletbeli tagja a güssingi egyesületnek is, Baksa Anita tolmács, Szabó László alelnök, Németh István elnök, Siegfried Heinz güssingi elnök és felesége, Marianne, aki szintén tagja a bajtársi közösségnek
Fotó: A szerző

- Güssingnek egyelőre csak a honvédklubon keresztül van kapcsolta Zalaegerszeggel, de ez természetesen változhat - ígérte a polgármester az ünnepség után a két évvel ezelőtt átadott szupermodern Montecuccoli-kaszárnya kantinjában rendezett baráti találkozón.

Ez amúgy nem tűnik elképzelhetetlennek, hiszen Güssing évszázadok óta kulturális központ, a mintegy 5 ezer lakosú kisváros a fúvószenekaron kívül Magyarországon is ismert kórussal büszkélkedhet, s bár a szombathelyi evangélikus vegyeskarral és a Savaria Szimfonikusokkal már régi a szövetségük, ez nem zárja ki a zalai városokkal létesítendő kapcsolatot. Sőt, akár a várszínházi előadások sorába is befurakodhatnának a zalai teátristák. Güssing egyébként már húsz éve a Megújuló Energiák Európai Központja, s ezen a téren is rokonlelkekre találhatnak több zalai településen.

A hősi emlékműveken, főleg az I. világháborúban elesetteket soroló táblán nagyon sok a magyar név, ezért is fontos, hogy honfitársaink is leróhatták a kegyeletüket. Az Osztrák Bajtársi Szövetség güssingi egyesülete egyébként sokban hasonlít, de pár dologban különbözik is a zalaegerszegi honvédklubtól. Bár Siegfried Heinz elnök obsitos katona, s több tagtársa is hivatásosként viselte a mundért, nem győzik hangsúlyozni, hogy sok közöttük a civil és a fiatal, s hogy a szövetség és az egyesület is civil szervezet.

- 1908-ban katonai veterán klubként alakult a güssingi közösség. A világháború után ide csatlakoztak a háborúból hazatért katonák, azzal a céllal, hogy támogatni tudják egymást - lapozta fel az egyesület nagy becsben tartott krónikáját az elnök. - A helyi veteránok közül már csak hárman élnek, de mi hűen folytatjuk, amit elkezdtek. A Bajtársi Szövetségnek ma az országban 250 ezer, Burgenland tartományban 3500, Güssingben 240 tagja van. Az alapelvünk: Soha többet háborút! A rendezvényeink nagyobb részét e célnak rendeljük alá, részt veszünk a városi, a tartományi ünnepségeken, hogy ne hagyjuk feledni a háborúk borzalmait. Részt veszünk továbbá lövészeteken, de természetesen a vidámság sem áll távol tőlünk, kirándulunk, megtartjuk a kerek születésnapokat. Baráti kártyajátékokat szervezünk, a nevezési díj az egyesület bevételét gyarapítja. S nem utolsósorban eljárunk a zalaegerszegi barátaink rendezvényére, sok tartalmas, vidám órát töltünk így együtt.

- Klubunknak a Bajtársi Szövetség burgenlandi tartományával is szoros a kapcsolata - tette hozzá Szabó László alelnök, s mintegy szavait alátámasztandó, csatlakozott a kaszárnyakantinban vacsorázó baráti társasághoz Friedrich Scheubrein, a szövetség tiszteletbeli tartományi elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!