Hírek

2016.11.02. 16:33

Gondolja meg, hova kattint - Miközben a neten szörfözik, mások garázdálkodhatnak a gépében

Nagykanizsa – A hálózat csapdáiban. Tudja, hogy országa biztonságára kockázatot jelenthet, ha gyanútlanul szörfözik a neten? S azt, hogy a számítógépét más is használhatja, miközben kedvenc oldalait nézegeti? A kiberbűnözök ugyanis titokban rátelepedhetnek gépére és átvehetik felette az irányítást.

Szabó Zsófia

Szinte nincs olyan számítógép felhasználó, aki nem hallott vírusokról, különböző kémprogramokról, vagy nem találkozott ilyesmivel. Amikor „kicsit behal” az eszköz, csigalassúvá válik egy korábban egyszerű művelet, vagy a postafiókba számolatlanul érkeznek ismeretlenektől segítségkérő levelek, a számítógép minden bizonnyal „beteg” lett.– A magyarországi számítógépek Európában a második legfertőzöttebbek egy tavaly született felmérés szerint – mondta dr. Nagy Zoltán, a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar egyetemi docense.

A témában írt tudományos munkájában a hétköznapi emberek internetezési szokásait is vizsgálta a kutató, aki kitért arra, hogy a „komputer-kórok” elszaporodásáról mi, otthoni felhasználók bizony jócskán tehetünk.– A fertőzések nagy része úgynevezett bot-fertőzés – folytatta az egyetemi docens –, amiket egy kis program, úgynevezett bot-vírus okoz. Ez pedig összekötheti a gépünket egy távoli bűnöző eszközével. A vírust letölthetjük fertőzött oldalról, illetve úgy is, ha kinyitunk egy e-mailt. A fertőzött gép közvetlen kapcsolatba kerül a bűnöző gépével, ahogy sok tízezer másik gép is.

Sólyom Emese (nagy kép, balról) tanácsokat ad Horváth Istvánné Valériának, hogyan vértezze fel gépét a kiberbűnözők támadása ellen. A védelmet nem csak egy jó program segítheti, hanem dr. Nagy Zoltán egyetemi docens szerint az is, ha tudásunkat naprakészen tartjuk és nem kattintunk ismeretlen oldalakra

A hálózatba lépett számítógépek küldhetnek kéretlen leveleket, terheléses támadást intézhetnek különböző katonai, pénzügyi központok ellen – sorolta dr. Nagy Zoltán, aki hozzátette: a kémprogramok titokban összegyűjtenek rólunk ezt-azt, miközben gyanútlanul szörfözünk, levelet írunk.Sok egyéb mellett idegenek képbe kerülhetnek arról, mit töltünk le a világhálóról, mi érdekel bennünket a neten. Egyúttal begyűjtik a nevünket, a címünket, a jelszavainkat és más információkat, amiket aztán továbbadnak jellemzően marketingcélokra.

Így kaphatunk számunkra idegen, esdeklő afrikai hölgytől dollárért könyörgő leveleket.Emellett előfordulhat az is, hogy miközben a leveleinket olvassuk, „láthatatlan erők” törik fel – közreműködésünk révén – a kormányzat szerverét.– A legtöbbet akkor tehetjük a támadások ellen, ha elkerüljük a kétes, különösen a pornográf és szerencsejáték tartalmú oldalakat – tanácsolta az egyetemi docens. – Akkor is körültekintőnek kell lennünk, ha feltelepítünk egy programot a gépünkre, mivel abban láthatatlanul el lehet rejtve egy kémprogram.Megjegyezte: nincs olyan rendszer, amit ne lehetne feltörni. de a védelmi szoftverek, a vírusirtók jó szolgálatot tehetnek. Azonban dr. Nagy Zoltán szerint ha oktatnák a számítógéphasználat kultúráját általános iskolától a bírói akadémiáig, nem esnének sok százezren a hálózat csapdájába.

Az effajta képzés Nagykanizsán nem jár gyerekcipőben. A napokban indul ugyanis a Szeniorok Iskolájának hetedik szemesztere. A nagy sikerű tanfolyamon nem csak az információkeresés rejtelmeibe vezetik be a szépkorú növendékeket a középiskolás fiatalok, hanem felhívják figyelmüket az internetezés veszélyeire is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!