Hírek

2016.10.06. 15:21

Tanműhely vállalkozásban - Kilenc társaság összefogott a szakember-utánpótlásért

Zalaegerszeg – Az alapító vállalkozások megkezdték a Zalaegerszegi Duális Képző Központ Kft. tanműhelyének berendezését, a tervek szerint novemberben benépesülhet szakmunkástanulókkal a volt nyomda egyik csarnoka.

Hajdu Péter

Mint korábban beszámoltunk róla, az állandósult szakmunkáshiány enyhítésére megyeszékhelyi és városkörnyéki cégek fogtak össze. A túlnyomórészt gépipari vállalkozások az önkormányzat támogatásával, pontosabban a vállalkozásban történő részvételével saját kézbe veszik a legfontosabb hiányszakmákban a gyakorlati képzést.

Még a nyáron megtartott egyeztetéseket követőn az országban elsőként megalakult a zalai megyeszékhelyen a duális szakképzést szolgáló gyakorlati képzőközpont, társasági formában. A Zalaegerszegi Duális Képző Központ Kft.-t kilenc cég alapította az önkormányzat részvételével. A város a leendő szakoktatási létesítményhez, gyakorlatilag egy tanműhelyhez a szükséges épület és infrastruktúra használatba adásával járul hozzá, egyúttal több mint 16 százalék tulajdoni aránnyal tagja a szakképző vállalkozásnak.


Egyed Péter a tanműhely berendezésében működik közre, forgácsoló és hegesztő berendezések érkeznek
Fotó: Pezzetta Umberto

A hely kínálta magát, a városban működő Edelmann nyomda új üzemet épített, s kiürítette korábbi telepét. Az egyik üzemcsarnokban az alapítók már megkezdték a szükséges berendezések telepítését.Éppen egy hegesztőgépet szállítottak, amikor Egyed Péterrel, a Zalaegerszegi Duális Képző Központ Kft. ügyvezetőjével találkoztunk.– Múlt héten kezdtük meg a műhely átvételét és berendezését. A hét végén kerültek be a hagyományos esztergagépek a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum közreműködésével. Most a hegesztő berendezéseket telepítjük, és még ezen a héten megérkeznek a korszerű forgácsoló eszközök, egy CNC eszterga és CNC marógép, valamint a szikraforgácsoló gépek.

Ezeket a berendezéseket az alapító vállalkozások adják kölcsön a duális képző központ számára – mondta az ügyvezető.Egyed Péter elmondta továbbá, a kft. elsődleges célja az, hogy a szakképzést az alapítók szakemberigényeinek megfelelően folytassák, és számukra biztosítsák a szakmunkás-utánpótlást. A megvalósításhoz választott konstrukció az országban egyedülálló.– Ebben a műhelyben a szakmák elsajátításának a gyakorlati része zajlik majd, az elméleti képzés pedig továbbra is a szakmunkásképző iskolában történik.

A duális módszer lényege, hogy a gyakorlati képzésben a való életet, a termelést tapasztalják meg a fiatalok. Ezért a szakképző kft.-nek egy idő után önállóvá, önfenntartóvá kell válnia. Ennek érdekében termelni kell majd, saját gyártást is indítunk kell. Erre nyilván nem a működésünk elején kerül sor. Első körben az alapító cégeknek dolgozunk be, és a későbbi tervek között szerepel, hogy a piac felé is nyissunk. Elképzeléseink szerint novemberben tudunk elindulni az oktatással. Indulásként 28 fiatal kezd három szakmában. Tizenketten CNC-forgácsolók lesznek, a többiek a gépi forgácsoló és a hegesztő szakmát tanulják – mondta Egyed Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!