Hírek

2016.10.06. 14:01

Isten orvossága - névadó ünnep és kápolnaszentelés a Szent Rafael kórházban

Zalaegerszeg - A néhány hónapja Szent Rafael nevét viselő megyei kórházban csütörtökön ünnepséggel pecsételték meg az új titulust, s áldás került a kápolnára is.

Magyar Hajnalka

A vendégeket, köztük Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkárt a Mindszenty-iskola kiskórusa köszöntötte a főbejáratnál, majd a program az udvaron, az új tömb előtt folytatódott. Elsőként dr. Halász Gabriella főigazgató szólt arról a két impulzusról, amely a kórháznak személyesebb elnevezést keresők gondolatait befolyásolta.

Az egyik, hogy a kardiológiai fejlesztéssel párhuzamosan mód nyílt a kórházi kápolna kialakítására, a másik pedig, hogy néhány éve Ocsovai Grácián ferences atya Szent Rafaelt ábrázoló szobrot adományozott az intézménynek. A díszpolgárok, a közélet, a tudomány és a művészet jelesei által felkarolt, s az egyházak által támogatott javaslatot nyáron jóváhagyta a minisztérium, így azóta Zala Megyei Szent Rafael Kórház a nevük.

A főigazgató arról is szólt, Szent Rafael gyógyító főangyal az úton lévők védelmezője is, oltalma tehát a gyógyuláshoz vezető úton is támaszt kínál. Soltész Miklós államtitkár beszédében kifejtette, nem kell mindenkinek hinnie Szent Rafael gyógyító erejében, de balgaság nem hinni a test és lélek egységében. Abban, hogy a teljes felépüléshez a lelket is gyógyítani kell.

Dr.Sifter Rózsa, Balaicz Zoltán, Soltész Miklós, dr.Halász Gabriella, Vigh László és Rigó Csaba a kórház új névtáblájával

Az újonnan kialakított kórházi kápolnáról szólva kifejtette, nem csak a betegek és hozzátartozóik számára lehet az ima és a fohász terepe, de az orvosok, szakdolgozók ugyancsak támaszra lelhetnek falai között, hiszen a betegek között végzett munka óriási lelki erőt igényel. Kitért a kormány egészségügyi béremelésének egyházi intézményeket is érintő hatásaira ugyancsak.

Az ünnepség résztvevői a Szent Rafael szoborral

A szakorvosok, szakgyógyszerészek 110 ezer forintos bruttó béremelését jövő szeptemberben újabb 100 ezres emelés követi, míg a szakdolgozók jelenlegi, 26,5 százalékos bérnövekedése 2019-re 65 százalékos emelkedést mutat majd. Besenczi Árpád szavalatát követően az erre az alkalomra alapított emlékkönyv került fő szerepbe.

Az első lapokra bejegyzett gondolatait a hallgatósággal is megosztotta dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott, Rigó Csaba, a Közbeszerzési Hatóság elnöke, Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere, Vigh László országgyűlési képviselő és Pácsonyi Imre, a megyei közgyűlés alelnöke.

Dr. Hóbor Erzsébet köszöntőjét mondja a kórházi kápolnában

Ezt követően a kórházi kápolnába vonultak a résztvevők, ahol dr. Hóbor Erzsébet, Zalaegerszeg díszpolgára beszélt a kápolna létrehozásáról, megköszönve minden segítő gesztust, majd Császár István egyházmegyei kormányzó, Hodánics Péter református lelkipásztor és Zsugyel Kornél evangélikus lelkész megáldotta az Irgalmas Jézus kápolnát.

Ezek is érdekelhetik