Hírek

2016.10.19. 14:02

Balatoni halat az asztalra!

Gyenesdiás – Úsztatott - azaz tógazdaságban nevelt, majd a Balaton elkülönített részén tartott - pontyok értékesítését vagy halfelvásárlói hálózat létrehozását javasolja a tóparti önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség elnöksége megoldásként arra a problémára, hogy ismét kínálhassanak balatoni halat az éttermek. Ugyanis mióta megszűnt a halászat a Balatonon, ez nem lehetséges, s csak tógazdaságban nevelt halakhoz juthatnak.

Keszey Ágnes

Balatoni halat az asztalra!”címmel e témáról is tárgyalt a Balatoni Szövetség szerdán Gyenesdiáson megtartott elnökségi ülésén. A szervezet már korábban megfogalmazta két javaslatát, Az ülésen kiderült: az ötlettel, hogy létrejöjjön egy felvásárló hálózat, melyben a horgászok a saját maguk által kifogott halat tudnák értékesíteni a horgászegyesületek nem értenek egyet.

- A balatoni horgász szövetség nem látja ennek jogi hátterét és azt, hogyan lehet úgy kidolgozni, hogy összeegyeztethető legyen a horgásztetikával - ismertette az aggályokat érdeklődésünkre Balassa Balázs, a BSZ elnöke. Hozzátette: szorgalmazzák a kompromisszumos megoldást.

Haltöpörtyű is készülhet  a tónál - igaz, ezúttal nem balatoni halból készült különlegességet kóstolt Balassa Balázs és Gál Lajos

Fotó: Keszey Ágnes

- Amennyiben a horgászok kiváltsága az, hogy balatoni halat foghassanak, akkor adják meg a lehetőséget arra, hogy az általuk kifogott hal a vendéglátóegységekbe is bekerüljön Többen nyilatkoztak úgy, hogy ha lehetőség lenne erre, akkor az illegális halértékesítés megnő. Mi azt mondjuk, így lehet legálissá tenni. Pillanatnyilag is történik illegális értékesítés – becsukhatjuk a szemünket, de valóság ez- hangsúlyozta az elnök, hozzátéve: őstermelői tevékenységhez hasonló módon kialakított rendszerrel az ágazat kifehéríthető lenne. Az illetékes minisztériummal is megkezdődtek a tárgyalások, hogy törvényi megoldás szülessen, hogyan kerülhet ismét balatoni hal a vendégek tányérjába. Most a tó vízgyűjtő területén lévő tavakban neveltekhez juthatnak az éttermek, Hogy ezek balatoni halaknak tekinthetőek.-e, nincs egyhangú álláspont a BSZ elnökségében.

- Célunk mindenképpen, hogy balatoni hal kerülhessen a vendéglátóhelyek asztalára. Fontos, hogy helyi termékekből készülhessenek az ételek, ne kazahsztáni süllőt vagy ukrán keszeget kínáljanak. Nem a Balatoni Szövetség fogja ezt megoldani, de minden fórumot megragadunk arra, hogy felhívjuk a figyelmet erre a problémára Azt viszont a Balatoni Szövetség elnöksége elfogadhatatlannak tartja, hogy nem lehet legálisan balatoni halat fogyasztani - hangsúlyozta Balassa Balázs. A házigazda polgármester, Gál Lajos is szorgalmazza a megoldást, főképpen,   mert a gyenesdiási termelői piac jónéhány éve balatoni halpiacként jött létre. Kifejtette: turisztikai szempontból is fontos lenne,  hogy az élő halkínálat mellett jégtálcán kínált és a frissen sütött balatoni hal ismét meg tudjon jelenni.

Az  ülésén döntöttek arról,    kik kapják  a jövő évi közgyűlésen a Balaton-díjakat.  A  díjazottak nevét  akkor közlik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!