Hírek

2016.10.30. 15:18

Az ótemető pártfogói - emlékhelyet avattak a megmentett dióskáli sírkertben

Dióskál - Az Ótemető Csendjéért Emlékhely avatásával és felszentelésével emlékeztek Dióskál egykori plébánosaira és a 150 éves sírkertben nyugvókra vasárnap délután a településen.

Magyar Hajnalka

Tíz éve alakult meg a Dióskáli Ótemető Csendjéért Alapítvány, amely céljául tűzte a korábban sorsára hagyott, elvadult temető rendbetételét. Ma már 9 fős kuratórium és 25 önkéntes dolgozik ezért.

Dériné Farkas Mária, a kuratórium elnöke mondja beszédét az Ótemető Csendjéért Emlékhely avatásán Fotó: Katona Tibor

 

A főként Dióskálból elszármazott lelkes szervezők kutatásai nyomán kiderült, a régi temető négy, korábban Dióskálon szolgálatot teljesítő plébánosnak is nyughelye. Köztük Koller Imre Jakabnak (1845 - 1915), aki 1883-tól haláláig, 32 éven át nyújtott lelki vigaszt a dióskáliaknak. Az ő, korábban áthatolhatatlan gazban álló márvány síremlékét ugyancsak felújították, de sok egyéb is történt.

Az alapítvány elérte, hogy az ótemető tavaly helyi védelem alá került, s rengeteg önkéntes munkával az oda vezető utat is járhatóvá tették. Felmérték a nagyon rossz állapotú sírköveket és maradványokat, s a 32 tételt tartalmazó lista alapján megkezdődött a rekonstrukció. Eredményként mára megújult 12 márvány és egy műkő sírjel.

Emellett a temető falu felőli végében kialakítottak egy kis emlékkápolnát, amelyben Mária szobrocska és imádkozó papi kezet ábrázoló rézdomborítás kapott helyet.

Az emlékhely vasárnapi avatásán Dériné Farkas Mária, a kuratórium elnöke elmondta, rengeteg munka várat még magára, de az eredmény is igen becses, hiszen az ótemető immár méltó helye az emlékezésnek, s egyre több sírt vesznek újra gondozásba a helyi lakosok. Megköszönte az építést támogató vállalkozók odaadását, a munkában élen járó hét vállalkozó elismerő oklevelet vehetett át. Az emlékhely létrejöttéről az alapítványt 9 éve képviselő Szládovics Béla beszélt, majd Kiss László hévízi esperes plébános felszentelte az emlékfülkét.

Az elmúlt tíz évben összesen 75 fő dolgozott mintegy 30 alkalommal az alapítvány irányításával az ótemetőben. Az ő munkájukat, s minden támogató közreműködését is megköszönték az avatást követő ünnepi kuratóriumi ülésen. Összesen 25-en kaptak oklevelet és elismerő emléklapot, utóbbiból kiemeltet Domján Károlyné és Magyar Zoltán zalaegerszegi, valamint Erős Gyula nagykanizsai lakos. Angyaldíjjal jutalmazták Czövek Imre hévízi, valamint Könczöl Rudolfné és Vastagh Gézáné dióskáli lakos érdemeit.

Jubileumi Angyaldíjban és díszoklevélben négy fő részesült: Szládovics Béla alapítványi képviselő, zalaegerszegi lakos, Lukács Péter zalaegerszegi, Vámosi György dióskáli és Czigány Sándor alsópáhoki lakos.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!