Hírek

2016.09.21. 13:57

Virágos Zalaegerszeg - Mutatjuk a nyerteseket!

Zalaegerszeg - Ötvennégy pályázó négy kategóriában versengett egymással a legszebb kertek, udvarok seregszemléjében a megyeszékhelyen.

Arany Horváth Zsuzsa

Az önkormányzat Városgazdálkodási Kft-je 13 éve bonyolítja a versenyt, szorosan hozzákapcsolva a Virágos Magyarország programhoz, amelynek első helyezését tavaly Zalaegerszeg nyerte el. A tavasz óta zajló versengés díjkiosztó ünnepségét szerdán a megújult városi díszteremben tartották meg. Balaicz Zoltán polgármester itt utalt a nagy előd, Czobor Mátyás ötletére, a harmincas években országos jelentőségűvé vált Göcseji Hetekre, amely előképe a Zalaegerszeg Fesztiválnak. Innen ered a virágos Zalaegerszeg jelszó is, amely egyaránt kötelezi s városvezetést és a lakókat is a környezetszépítésre. Ami évről évre jobban sikerül. Ehhez gratulált a rendezvényen jelen lévő Vigh László országgyűlési képviselő is. A verseny szempontjairól Horváth István, a Városgazdálkodási Kft ügyvezetője tájékoztatott, jelezve, idén kedvezményes virágvásárral is segítették az egerszegieket.

A győztes Berke Tamást felkerestük a saját kertjében, ahol tobzódik a zöldnövényzet
Fotó: Katona Tibor

Rózsákkal ékes körforgalmak, balkonládás, dézsás kiültetések, egynyári virágcsoportok, a kandelábereken burjánzó,úszó zöldek jelzik, nemcsak a magánporták veszik ki a részüket a vizuális élmény megteremtéséből, hanem a közterületek is.

 

Előbbiek vetélkedésében idén 13 családi házban, 26 társasházban élő egerszegi, 11 oktatási és nevelési intézmény valamint három kereskedelmi, szolgáltatási vállalkozás indult. Köztük kategóriánként az első három helyezett nyert díjat, de gazdára talált két külön elismerés is. A magánporták között Berke Tamásét találta legeredetibbnek a zsűri. A város egyik csendes utcájában megbújva valóban ötletes kertre bukkanunk, ahol a kis terület ellenére kemencének, kis tónak, számtalan maga készítette virágtartónak talált helyet az amúgy sofőrként, munkavédelmisként dolgozó tulajdonos. (A zsűri az épített elemek és a növényzet harmóniáját értékelte.) Díj került továbbá az Újhegyi, a Vajda Lajos és a Patkó utcába.

Csoportkép a díjazottakról és díjazókról

Az induló társasházi közösségek versenyében a Jókai utca 49. szám alatt élők nyertek, de elismerték a Madách utca 18-ban lakók és a Landorhegyi u. 15/a. számbeliek szépérzékét is. Különdíjat vehettek át a Göcsej-Pataki Ferenc utca 7. számban élő környezetszépítők.

Az oktatási-nevelési intézmények kategóriájában az Ady-iskola, a Napsugár úti és a ságodi óvoda udvarát tartotta figyelemre méltónak a bíráló bizottság. A vállalkozások közül díjra érdemesült a Reininghaus söröző, a Gömby Hobby előkertje és a Zalavíz Szennyvíztelep. E két kategóriában a zord épített környezet ellensúlyozását értékelték a díj adományozói.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!