Hírek

2016.08.11. 15:26

A munkavédelmi sisaknak nem a fa alatt van a helye - a védőeszközt a munkáltatónak biztosítani, a dolgozónak használni kötelessége

Keszthely – A munkavédelmi törvény közelmúltbeli változása alapján a munkahelyi balesetről már értesíteni kell az üzemorvost. Persze a legfontosabb a megelőzés, ám a tapasztalatok szerint nem minden munkáltató tart be minden szabályt, a dolgozók pedig ezek jó részét nem ismerik, így nem is kérik a betartásukat.

Keszey Ágnes

Életünk jelentős részét a munkahelyen töltjük, nem mindegy, milyen körülmények között. Alapvető előírás, hogy a munkavégzés nem károsíthatja az egészséget, nem járhat veszéllyel, meg kell teremteni a biztonságos munkavégzés feltételeit.

– Jó esetben az üzemorvos és munkavédelmi szakember közösen dolgoznak ki stratégiát arra, hogy egészségesek legyenek a munkakörülmények, s elkerülhetők legyenek a veszélyes helyzetek. A dolgozónak joga van ezeket betartatni, de nagy kérdés, hogyan, sokan kiszolgáltatva érzik magukat. Előfordul,  hogy a dolgozók inkább belemennek jogszerűtlen helyzetekbe, hogy megtartsák a munkahelyüket – szögezi le az országos hatáskörrel rendelkező foglalkozás-egészségügyi minőségügyi szakfőorvos. Dr. Hertelendy László példákat is sorolt: a szabadban fizikai munkát végzők számára  megfelelő mennyiségű hűtött folyadékot kell biztosítania a munkáltatónak, s azt is jogszabály rögzíti, hogy maximum milyen magas hőmérsékletben végezhető munka, s mennyi a minimum pihenőidő.

Keszthelyen dolgozik az országos hatáskörű minőségügyi főorvos dr. Hertelendy László, aki egyik páciensét, dr. Horváth Istvánnét vizsgálja

– Ahol biológiai, fizikai, vagy kóroki tényezők vannak, ott kötelező a védőeszköz: a munkáltató kötelessége, hogy biztosítsa, a dolgozónak viszont kötelezettsége, hogy hordja. Ezeknek nincsen kihordási ideje, ha tönkrement, azonnal cserélni kell. Bizonyos munkaköröknél kötelező védőoltást kell biztosítani. Akik napi négy órát meghaladóan dolgoznak számítógéppel, azok számára időközönként kötelező a szemvizsgálat, s munkavégzés közben biztosítani kell óránként tíz perc szünetet. Azt kevesen tudják, hogy esetükben a monitor nézéséhez szükséges védőszemüveget a munkáltatónak kötelező száz százalékosan térítésmentesen biztosítani – sorolta dr. Hertelendy László. A minőségügyi szakfőorvos a munkavállalók és az üzemorvosok tájékoztatását fontos feladatának tartja, emellett idén kiemelten kezeli a munkahelyi pszichés szempontokat és a stresszt, mellyel kapcsolatosan felmérést végez, és ajánlásokat dolgoz ki vezetők számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!