Hírek

2016.06.21. 14:01

Központ a lovagoknak - Szent László király híveinek nagy ívű tervei

Iharos – Lovagi központot építene a somogyi faluban a helyi Szent László Király Lovagrend – tudtuk meg Horváth Győző nagymestertől.

Horváth-Balogh Attila

Horváth Győző (aki egyben a falu polgármestere is) elmondta: a rend nemrég vásárolt egy területet céljai megvalósításához.

– Itt megkezdtük a bozótos irtását, illetve a terület egyengetését – hallottuk tőle. – Meglehetősen meredek felszínről lévén szó, teraszok kialakításába fogtunk, melyek közül az egyik középkori küzdőtérként működne. Természetesen, lelátót is építenénk. A másik teraszra íjászpályát álmodtunk, hosszú távú terveink közt pedig az szerepel, hogy itt, ezen a helyen építsük fel a lovagrend rendházát.

Horváth Győző nagymester a tervezett lovagi központ helyszínén Józsa Evelinnel, a Szent László Király Lovagrend írnokával. Fotó: A szerző

A nagymester hozzátette: sajnos, jelen állás szerint több 10 millió forintnyi uniós források nem lesznek elnyerhetők hasonló fejlesztésekhez, ezért most arról tárgyalnak építész szakemberekkel, hogyan lehetne több lépcsőben, esetleg több pályázati lehetőség igénybevételével megvalósítani a beruházást.

– A rendházban akár iskolás csoportokat, erdei iskolai képzésben résztvevőket is fogadnánk – tette hozzá. – S nem utolsósorban: a középkori hagyományokhoz kapcsolódó konferenciákat, harcművészeti képzéseket is rendeznénk itt.

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!