Hírek

2016.04.21. 12:25

Kivételes lehetőséggel került a szakrendelésre - egy szemészeti panasz nyomán

Zalaegerszeg - Lenti olvasónk, Pintér Jánosné levélben fordult panasszal szerkesztőségünkhöz amiatt, hogy hosszan kellett várakoznia a Zala Megyei Kórház szemészeti szakrendelésén.

Magyar Hajnalka

A hölgy, levelének tanúsága szerint március 21-én, 8.30-kor érkezett a szemészeti szakrendelésre. Ekkor beszedték a beutalókat, de a később érkezők közül – mint írja – vagy tízen el is hagyták a várót. A panaszos 10 órakor érdeklődött, nem keveredett-e el a beutalója, hogy még nem szólították. A betegtársaktól tudta meg, hiába van napra szóló előjegyzése, ha nincs óra szerinti időpontja. A többieknek volt, nem érti, neki miért nem.  Végül – állítása szerint – 11.45-kor került be, és kapta meg az ellátást. A 66 éves panaszos Lenti peremvárosából utazott be, buszjárathoz kötve, ezért is sérelmezte a hosszas várakozást.

A panaszt továbbítottuk a Zala Megyei Kórház főigazgatójának. Dr. Halász Gabriella a konkrét esetre való reagálás mellett a szemészeti előjegyzés közérdekű tudnivalóiról is tájékoztatást adott:

A szemészeti szakrendelésekre kétféle módon lehet időpontot előjegyezni. Szemészet I. és II. szakrendelésre a főépületi és rendelőintézeti betegirányító pultnál, valamint a kórház honlapján. A glaukóma, a diabetes szakambulancia, a gyermek szemészet, a szemészeti szakrendelés – szemészet szakambulancia esetében az időpontokat  a szemészeti osztály adja.

Akut ellátás esetén a betegnek a rendelőintézeti betegirányítóban kell jelentkeznie, ahol az informatikai rendszerben a szemészeti I. vagy szemészeti II-es szakrendelésre irányítják, sürgős időpontra rögzítve.  Sürgős ellátásra minden nap tartanak fenn lehetőséget. A betegek az időpontot óra percre meghatározva kapják.

A panaszos-levélben szereplő esetben az ellátást nyújtó orvos néhány nappal korábban,  Lentiben tartott  rendelésén hívta be a beteget Zalaegerszegre, saját  rendelésére,  egy lézeres beavatkozásra. Ez nem sürgősségi ellátás, de látva a beteg másik szemének állapotát, az orvos szerette volna megkímélni a pácienst a több hetes várakozástól. A beteg tehát nem a rendes előjegyzési rendszerben, hanem kivételes lehetőséggel került a szakrendelésre, ezért nem rendelkezett óra percre meghatározott időponttal.

A lézeres beavatkozás időigényes, ezért  az  előjegyzett betegek után lehetett megkezdeni. A dokumentáció szerint a beteg 2 óra 15 percet tartózkodott az ambulancián.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!