Hírek

2016.04.02. 07:37

Hatodszor portyáztak

Nagykanizsa – Több mint félszázan, gyerekek és felnőttek indultak Orosztonyba, hogy meglátogassák Thúry György feltételezett sírhelyét, ahol az idén egy emléktáblát is felavattak.

Pásztor András

A Thúry portyát idén immár hatodik alkalommal szervezte meg a kanizsai baranta szövetség. A közel 30 kilométeres gyalogtúra teljesítésére népes csapat gyűlt össze, a helyiek mellett, érkeztek hagyományőrzők Várpalotáról, s  Budapestről is.

Vörös András (balról) régi barátként üdvözölte a várpalotai különítményt Fotó: Szakony Attila

– Évek óta terveztük, hogy részt veszünk ezen a  portyán, ugyanis  szoros kapcsolatban állunk a kanizsai  közösséggel – árulta el Lukács Péter, aki csapatával együtt Várpalotáról érkezett. – Thúry György emlékét mi magunk is ápoljuk a Diadal napjával, 450 évvel ezelőtt ő volt az, aki nyolcezer törököt űzött el Várpalota alól.

– Az egész napot arra szánjuk, hogy  barátkozzunk, beszélgessünk azokkal, akik hasonlóan gondolkodnak, mint mi, akik szerint fontosak a történelmi gyökereink – így Vörös András szervező, aki elárulta: a gyalogtúra keretében íjászversenyt is szerveztek. – Az idén egy emléktáblát is felavatunk Orosztonyba, ott ahol a korabeli feljegyzések szerint a törökök tőrbe csalták Thúry Györgyöt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!