Hírek

2016.04.03. 15:41

Hat helyszínen 11 gazda várta az érdeklődőket

Zalatárnok – A bornak, a szőlőhegynek és a gazdáknak is dicsérete volt az idén már hatodik alkalommal megrendezett Szent György-hegyi pincejárás. A mustra ezúttal is jól sikerült, s még az időjárás is kedvezett a sokszínű programnak.

Gyuricza Ferenc

A pincejárás során hat helyen álltak meg a résztvevők, és 11 gazda boraiba kóstoltak bele. Az előzetes megállapodás alapján egy szőlőtulajdonos kétféle borral várta a látogatókat.

– Ez a bor valóban nagyon finom, testes, savas és érett is – mondta Fórika Béla, miután belekóstolt a Both László által kínált italba. A véleményét többen is osztották, igazi elismerésként újra nyújtva poharukat a gazda felé.

– Nem vagyunk borszakértők vagy bortermelők, csupán kóstolni jöttünk, amit egyáltalán nem bántunk meg. Eddig csak kiváló borokkal találkoztunk – tette hozzá Kocsis Béla.

– Valóban nem panaszkodhatok a 2015-ös évjáratra, több szőlő termett, mint általában, s a cukorfokok is különösen jók voltak – árulta el Both László, majd hozzátette: 210 tő fehér szőlője van – cserszegi fűszeres és szürkebarát –, valamint 190 tő vöröse, ennek mintegy nyolcvan százaléka otelló, a többi pedig zweigelt és blauburger.

– A pincejárás egy kicsit összehozza a közösséget – válaszolta lapunk kérdésére a program egyik főszervezője, Gulyásné Becze Andrea. – Nem csak a kóstolás miatt van sajátos atmoszférája a rendezvénynek, tapasztalataink alapján a gazdák igyekeznek egyre igényesebb módon kínálni, a tálalás is egyre ízlésesebb, s a birtokok is gondozottabbak lettek, mióta ez a program elindult. Annak szintén örülök, hogy mindig vannak új csatlakozók, szőlőtulajdonosok és látogatók egyaránt. Utóbbiak közt egészen távoli vendégek is akadnak, idén többek közt Nagykőrösről, Győrből, illetve Bécsből is érkeztek érdeklődők, akik szintén jól érezték magukat.

A pincejárás egyéb programokkal egészült ki. Ahogy a megelőző évben, úgy idén is dr. Pálfi Dénes nyugalmazott kertészmérnök szakmai előadása nyitotta a napot, ennek során rengeteg praktikus tanáccsal, hasznos javaslattal látta el a jelenlévő szőlőtulajdonosokat, bortermelőket. Gulyásné Becze Andrea a hallottak kapcsán meg is jegyezte: ezek az előadások is hozzájárulnak ahhoz, hogy a Szent György-hegyen gazdálkodók évről évre egyre jobb borokkal állnak elő. Emellett volt vesszőszentelés is, utóbbit Kiss György atya végezte a hegyi kápolnánál.

Szent György-hegyi pincejárás

ZALATÁRNOK Nyakba akasztott borospohár, zsíros kenyér, kolbász és szalonna, no meg felhőtlen jókedv – ezek voltak az elmaradhatatlan kellékei a vasárnapi Szent György-hegyi pincejárásnak. A gazdákat immár hatodik alkalommal hívták egy kellemes hegyi mustrára.

Az egész napos program a település IKSZT-jénél dr. Pálfi Dénes nyugalmazott kertészmérnök szakmai előadásával kezdődött, majd ezt követően járták végig a pincesort az érdeklődők. Hat helyen 11 gazda kínálta a borait, ám nemcsak a tavalyi termést kóstolhatták a résztvevők, azaz aki kíváncsi volt a birtokra, akár a pincét, akár az ültetvényt is megtekinthette.

– A vegetáció már elindult, azt viszont egyelőre még nem lehet megjósolni, hogy mire is számíthatunk. A vessző állapotából én egy átlagos évet jósolok – foglalta össze Szabó Dezső, miután megtekintették 140 tőből álló ültetvényét. A gazda azt még hozzátette: tavalyi borára viszont különösen büszke, hiszen azt mindenki dicséri.

– Hiszek egy csutorában és A Borok Atyjában, ki fogantatott a szőlőhegytől – kezdte a Borász hiszekegyet Hathalmi Sándor, a pincejárás ceremóniamestere. A program során emellett másik imádság is elhangzott, Kiss György atya, a novai plébánia kormányzója a Szent György-hegyi kápolnánál kereszt- és vesszőszentelést is tartott.

– Ez egy régi hagyomány, a bő termés érdekében kérjük Isten áldását a szőlővesszőre – mondta az atya. – Bízunk a közbenjárásában, ezért nemcsak most fohászkodunk hozzá, hanem a május 22-ei hegyi búcsú alkalmával is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!