Hírek

2016.03.17. 14:05

Járdafelújítást és önálló falugondnoki szolgálatot is terveznek a 40 fős Kozmadombján

Kozmadombja – Szinte teljesen ellehetetlenült a kerékpáros és gyalogos közlekedés a zalai település 86-os út menti részén. A járda rendkívül rossz állapotú, az úttesten pedig olyan méreteket öltött a kamionforgalom, hogy arra biciklivel felhajtani nem tanácsos.

Gyuricza Ferenc

Mindezek miatt a település önkormányzata a szomszédos Kálócfával együtt már tavaly pályázott a járda felújítására, de igényüket akkor elutasították. A település nem mondott le szándékáról, ebben az esztendőben viszont még nem írtak ki pályázatot járdák felújítására.

– Körülbelül 700 méterről lenne szó, amelynek mintegy hétmillió forint a becsült költsége – mondta lapunknak Kámán János, a település polgármestere. – Ezt az összeget saját forrásból az önkormányzat nem tudja biztosítani, csakis a pályázatokban bízhatunk. Továbbra is Kálócfával közösen szeretnénk ezt a kérdést megoldani, hiszen csak akkor van értelme a járda felújításának, ha az mindkét településre kiterjed.

A járda rendkívül rossz állapotú, az úttesten pedig olyan méreteket öltött a kamionforgalom, hogy arra biciklivel felhajtani nem tanácsos

A polgármester kérdésünkre azt is elmondta: ez évre két kiemelt tervet dédelgetnek. A ravatalozó felújítása lenne az egyik, ez többek között a nyílászárók cseréjét, továbbá egy vizesblokk kiépítését foglalná magába, az ugyanis a ravatalozó legutóbbi felújításakor – amikor harangtoronnyal bővítették az épületet – elmaradt. A polgármester szerint ennek okán a felújítás milliós nagyságrendű tétel lenne. A másik fejlesztési tervük az önálló falugondnoki szolgálat elindítása, valamint ehhez kapcsolóan egy falugondnoki autó beszerzése lenne. Ez utóbbi érdekében bizonyos előkészületeket már meg is tettek.

– Miután a községnek saját boltja nincsen, így a napi ellátáshoz nélkülözhetetlen élelmiszerekért és a legszükségesebb árucikkekért is utazniuk kell a helyi lakosoknak – magyarázta a polgármester. – Az még inkább bonyolítja a helyzetet, hogy magas az idős korú lakosok aránya, akik egyre nehezebben mozdulnak ki az otthonaikból. A falugondnoki szolgálat bevezetésével elsősorban az ő ellátásukat szeretnénk biztosítani.

Kámán János annyit mondott még: körülbelül 40 lakosával Kozmadombja a legkisebb települések közé tartozik. Tisztában vannak a realitásokkal, ezért nem dédelgetnek a földtől elrugaszkodott, megvalósíthatatlan vágyakat.

– Ha az említett három fejlesztési tervünket valóra tudjuk váltani, akkor már nagyon boldogok leszünk – tette hozzá a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!