Hírek

2016.03.18. 12:02

Megjött Afrikából és bajba került a gólya - Az egyik lakó elkergetné, a másik örül neki

Söjtör – A tavasz első zalai gólyája a faluba tért haza, ám az ezzel kapcsolatos örömbe üröm is vegyült rögtön – a madár fészke körül kialakult emberi huzavona miatt.

Varga Andor

A faluból telefonos jelzés érkezett a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület zalai csoportjához, hogy megjött Afrikából, de rögtön bajba is került a gólya. A fészkét ugyanis a télen eltávolították az egyik Deák úti villanyoszlopról. Elsőre illetéktelen és jogszerűtlen beavatkozásnak tűnt a dolog, ám:

– Kiderült, hogy az a lakó, akinek háza a szóba forgó villanyoszlopnál áll, évek óta próbálta az illetékesekkel elmozdíttatni a fészket – mesélte Darázsi Zsolt, az MME zalai titkára. – Odáig ment a dolog, hogy az önkormányzat közbenjárására lépett a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, illetve az áramszolgáltató E.on: szak- és jogszerűen a fészket tartóstól leszerelték az oszlopról, a közelben pedig külön erre a célra új oszlopot állítottak, aminek a tetejére feltették a tartót és hozzá fészekalapot. Ez eddig rendben is lett volna, csakhogy a madárnak nem tetszik az új hely.

Az új oszlop a kertek végében. Nem tetszik a madárnak

Hogy miért, az emberi ésszel nem nagyon érthető. Elvégre ez az oszlop csak az övé és családjáé lenne, ráadásul a falu zajaitól kicsit távolabb, a táplálkozóhelyül is szolgáló rét szélébe költözhetne. Darázsi Zsolt úgy véli, a madarak talán azért szeretik a tényleges villanyoszlopokat, mert azok a vezetékek miatt stabilabbak, erős szélben sem lengenek ki annyira.

– A madár a régi helyen, a fészektartó csonkjai mellett kezdett új fészket rakni, közvetlenül a vezetékekre – folytatta a titkár. – Ennél pedig nincs veszélyesebb: részint a madarat bármikor halálos áramütés érheti, illetve a szolgáltatásban is könnyen lehetnek üzemzavarok.

A madár a régi oszlopon fogott fészekrakásba. Közvetlenül a vezetékekre épül az otthon, és ez nagyon veszélyes. Fotó: Katona Tibor

Darázsi Zsolt szerint a helyzetre egy megoldás van: megvárni, míg a madárpár kikölti a tojásait, aztán fiókástól átrakni a fészket két villanyoszloppal arrébb – az itt élők elmondása szerint boldogok lennének, ha gólyafészek lenne a házuk előtt. Az utódgondozás ösztöne ilyenkor erősebb mindennél, az „öreg" madarak szinte kivétel nélkül elfogadják az új helyet.

Az addig hátra lévő néhány hét pedig talán nem túl hosszú idő a madarak ellen harcoló lakónak sem...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!