Hírek

2016.03.17. 16:04

Húszezer forintért akart jobb érettségit

Zalaegerszeg – Felfüggesztett fogházbüntetést kapott az a fiatalember, aki húszezer forinttal akart jobb írásbeli matematikaérettségihez jutni.

Arany Gábor

A csütörtökön az egerszegi járásbíróságon első fokon lezárt büntetőügyhöz vezető eset a megyeszékhelyi Deák-Széchenyi középiskolában történt.

A 22 éves, Lentiben lakó L. József középszintű matematikai írásbeli érettségiből tett itt ismétlő vizsgát 2015. május 2-án. Ez után egy hónappal későbbre jelölte ki az intézmény azt az időpontot, amikor a dolgozatokat meg lehet nézni. L. József azonban már az ezt megelőző héten lehetőséget kért és kapott a dolgozatokat javító tanárnőtől, hogy munkájába betekintsen. Ennek megtörténtét követően a tanárnő borítékba téve elzárta a dolgozatot. L. József a hivatalos napon, június 2-án is jelentkezett újabb megtekintést kérve, aminek a tanárnő eleget tett. Míg a fiatalember tanulmányozta írásbeli munkáját – kihasználva, hogy a pedagógus nem volt mellette –, kisebb borítékban elhelyezve két tízezer forintost rejtett a dolgozata borítékjába. A szaktanár ezt nem észlelte, és visszazárta a dolgozatot, ezért L. József távozása előtt még nyomatékosan kétszer is arra kérte a tanárt, hogy nézze át a dolgozatát, hátha talál benne még értékelhető pluszpontokat.

A fiú hazatérve beszámolt az édesanyjának arról, amit tett, ő pedig két nappal később többször sikertelenül kereste telefonon a szaktanárt, majd meghagyta a számát, hogy hívja vissza. Június 5-én sikerült telefonon kapcsolatba kerülniük, ekkor L. Józsefné azt adta elő, hogy egyedül neveli a gyermekét, akinek nagy szüksége van a felvételihez a megfelelő pontszámra és a sikeres matematikaérettségire. Végül rákérdezett, a tanárnő megtalálta-e a kisebb borítékot.

E felvetés után a szaktanár már rájött, mi célja volt a többszöri érdeklődésnek, ezért értesítette az iskola igazgatóját, aki felbontotta a dolgozatot rejtő borítékot, és előkerült a pénz.

A járásbíróságon csütörtökön L. Józsefet 8 hónap fogházra ítélték, ennek végrehajtását 2 évre felfüggesztve, és a fiatalembert előzetesen mentesítették a büntetett előélettel járó joghátrányok alól. Az anya, L. Józsefné a bűnpártolásért 150 ezer forint pénzbüntetést kapott. Az utóbbi ítélet jogerős, míg L. József fellebbezett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!