Hírek

2016.02.17. 16:02

Segítséget kér a család: újjáépítenék leégett házukat a Szentgyörgyvári-hegyen

Január 18-án írtunk a családról, melynek apró, 30 négyzetméteres háza a lángok martaléka lett a Szentgyörgyvári-hegy lábánál.

Horváth-Balogh Attila

Elkezdték a romok eltakarítását, s habár rengeteg munkát kívánna a helyreállítás, mégis vissza akarnak menni aprócska otthonukba, ahol heten laktak a tragédiáig. Amikor a ház leégett, a család (apa, anya, fiú, két lány és két unoka, utóbbiak közül 3 még iskoláskorú) pedig fedél nélkül maradt, a dél-zalai város önkormányzata példás gyorsasággal sietett a segítségükre és kiutalt számukra egy szociális bérlakást. Cikkünk nyomán érkeztek hozzájuk adományok (egyik lányuk iskolája, a Dr. Mező Ferenc Gimnázium rengeteget segített) is, de ezek inkább tárgyiak voltak, nem annyira anyagiak. Most azonban erre vagy bontott építőanyagokra lenne szükségük, mert mindenképpen szeretnék újjáépíteni a házukat – amire saját erőből nem képesek, hitelt pedig nem kapnak.

Bogdán Zoltán elkezdte elbontani régi, tönkrement otthonukat
Fotó: Gergely Szilárd

– Az az igazság, hogy az áram- és gázszámlával együtt a lakbér és a rezsi megközelíti a havi 60 ezer forintot – kezdte a családfő, Bogdán Zoltán, aki túl az ötvenen már sehol nem kap munkát. – Ennyit azonban nem tudunk hónapról hónapra kifizetni. Havonta 130 ezer forintból kellene kigazdálkodnunk a bérlakás rezsijét, illetve az építőanyagok költségét, és valamiből élnünk is kellene – ám mindenre ennyiből nem telik. Eddig tudtunk élni adósság nélkül, de mostantól bizonyosan elkezdünk hitelt felhalmozni – nekünk az lenne a jó megoldás, ha  visszaköltözhetnénk a régi házunkba.

Ez azonban nem olyan egyszerű. Ugyanis a falak többsége vakolattal fedett deszka (csupán a ház egyetlen oldala készült téglából), amit az oltáshoz használt víz szétáztatott, magyarán újra kellene rakni – s ha lehet, téglából.

– Hála a segítőknek, most már minden berendezés a rendelkezésünkre áll, ami egy házban kell – vette át a szót Domján Aranka, Zoltán élettársa. – De hogy visszajöhessünk ide, igen nagy szükség lenne építőanyagra. Abban reménykedünk, hogy lesz valaki, aki bontásból feleslegessé vált téglával, gerendával, léccel, esetleg cseréppel tud segíteni nekünk. Abból a párom már újjá tudná építeni az otthonunkat...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!