Hírek

2015.12.28. 19:15

Tűzifa támogatásként - A leginkább rászorulóknak tudnak csak adni

Körkép – A téli időszakban adható szociális juttatások közül a tűzifa-támogatás volt az egyik legsikeresebb, állítják több zalai településen is.

Gyuricza Ferenc

Nemcsak azért, mert általa valóban a leginkább rászorulókat tudják segíteni, de amiatt is, mert az e jogcímen kapott támogatást csak a célnak megfelelően használhatják fel a kedvezményezettek.

Zalabaksán már az ünnepeket megelőzően kiszállították a szociális tűzifát. A mintegy 700 lakosú községben 32 személy vagy család jogosult erre a támogatásra, egy-másfél köbméterrel tudott segíteni rajtuk az önkormányzat.

– Tudjuk, hogy ez nem túl sok, és közel sem is elegendő arra, hogy egy fűtési szezont átvészeljen vele az ember, de a kis segítség is többet jelent a semminél – foglalja össze a település polgármestere, Horváth Ottó. – Zalabaksán Horváth József a kedvezményezettek egyike, a férfi másodmagával él a településen. Mint mondja, már jó ideje munkanélküli, így 22 ezer forintból kénytelen megélni, ebből pedig tűzifa vásárlására nem futja. Bár van saját erdeje is, ahonnan tudna valamennyit letermelni, ám annak meg a szállítási költségei állítanák megoldhatatlan feladat elé. Így marad az állami és önkormányzati segítség.

– Jó minőségű ez a fa, száraz is, kemény is – rendezgeti az udvarára rakott méteres darabokat. – Felfűrészelni és elhasogatni már nem lesz olyan nagy munka, azzal magam is elbírok.

Csörnyeföldön egységesen két köbmétert kapott minden olyan igénylő, aki jogosult erre a támogatási formára – tudatta lapunkkal Simon Zoltán polgármester, majd hozzátette: ők ebben az évben 49 köbmétert oszthatnak szét, ebből eddig 38-at szállítottak ki.

– Ezekből az adatokból jól látszik, hogy 19 család részére tudtunk támogatást adni – folytatta a polgármester. – Kilenc igényt azonban kénytelenek voltunk elutasítani, mert a pályázati kiírás értelmében ők nem voltak rá jogosultak.

Simon Zoltán elmondta azt is: két körben osztják ki a tűzifát, az első igényt november végéig lehetett benyújtani, aki pozitív elbírálásban részesült, annak december elején már ki is vitték a fát. A második körben január közepéig lehet benyújtani a kérelmeket.

– Ez több okból is hasznos, egyrészt felmerülhetnek előre nem látott körülmények, amik miatt szerencsés, ha később is hozzá lehet jutni ehhez a támogatási formához, másrészt ilyenkor azt is látjuk, hogy ki az, akinél hamarabb elfogyott a fa, s ott próbálunk abban is segíteni, hogy jobban be tudják osztani a meglévő tüzelőt. A korábbi években volt olyan tapasztalatunk is, hogy egyes helyeken indokolatlanul gyorsan elfogyott a tűzifa, részben azért is, mert egy részét odaadták a szomszédaiknak és ismerőseiknek. Azóta próbáljuk őket arra ösztönözni, hogy tudatosabban gazdálkodjanak a meglévő tüzelővel.

Horváth Miklósné a fiával él együtt egy kis családi házban, ők is részesültek a támogatásból. A helyi önkormányzatnál közmunkásként dolgozó asszony azt mondja, minimum hat köbméter fa kell ahhoz, hogy folyamatosan tudja a lakást fűteni, ám ha nagyon hidegre fordul az idő, akkor a nyolc köbméter is elfogy.

– Olyan a lakás elrendezése, hogy három helyen is fűteni kell, a konyhában, a szobában és a fürdőszobában is – mutatja. – Be van kötve a gáz is, két helyen van konvektor a házban, de azt egyáltalán nem használjuk.

Horváth Miklósné szerint a két fűtőanyag árában ma már nincs olyan nagy különbség, a gáz fűtőértéke azonban közel sincs a fáéhoz. Elsősorban ez az oka, hogy mellette döntött. Ugyanakkor az is tény, hogy a fatüzelésű kályha hamarabb kihűl, így reggelente többnyire hidegre ébrednek.

– Arra nincs pénzem, hogy egyben megvegyem az egész tüzelőt, de lassacskán mindig tudok hozzá annyit vásárolni, hogy az önkormányzati támogatással együtt kihúzzuk a telet – árulta még el az asszony. – Ez a két köbméter nagy segítség, hiszen most egy darabig nem kell azon gondolkodnom, hogy honnan egészítem ki a meglévő fát.

Az úgynevezett szociális célú tüzelőanyag támogatás persze nemcsak a falvakban alkalmazható program, Zalalövő önkormányzata már a szeptember 28-i testületi ülésén döntött arról, hogy 2015-ben is igénybe kívánja venni a lehetőséget, és ebben az évben is csatlakozik az állami programhoz.

– Annak ellenére, hogy Zalalövő város, a lakosság jelentős hányada fával fűt – mondta lapunknak Szabó Balázs alpolgármester. – Ez volt az egyik legfőbb oka annak, hogy az önkormányzat csatlakozott a programhoz. A másik indoka a részvételünknek, hogy a térség hátrányos helyzetű, sok a rászoruló, akiken próbálunk minden lehetséges módon segíteni. Sajnos, így sem tudjuk teljes egészében kielégíteni az igényeket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!