Hírek

2015.12.29. 15:12

Nem gyógyítható tüdőbetegség terjed

Nagykanizsa – Ahogy a bennünket érő környezeti ártalmak szaporodnak, úgy válik egyre gyakoribbá a nem gyógyítható tüdőfibrózis.

Horváth-Balogh Attila

A betegségre Európa-szerte felhívják a figyelmet a tüdőgyógyászok. Mint azt dr. Baranyi Enikő gyermek- és gyermek tüdőgyógyász szakorvostól megtudtuk, a fibrózis többségében külső környezeti ártalmak (például azbeszt-, vagy textilpor, valamint különféle gázok, nitrogén, kén, vegyi szerek, és gőzök belégzése) hatására alakul ki. Lehet foglalkozási betegség is. Az esetek közel felében azonban ismeretlen marad a kiváltó ok, ilyenkor idiopátiás, azaz ismeretlen eredetű tüdőfibrózisról beszélünk.

Dr. Baranyi Enikő Fotó: Archív

– A külső környezeti ártalmak hatására a tüdőben elindult gyulladásos folyamat miatt a rugalmatlan kötőszövet felszaporodik, amitől a léghólyagocskák falai is elmerevednek, nem lesznek képesek kitágulni és ellátni feladatukat, a gázcserét. Ahogy halad előre a betegség, úgy csökken folyamatosan a gázcserét biztosító légzőfelület – hallottuk a nyugalmazott főorvostól. – Napjainkban, mivel életformánk átalakult, szaporodnak a környezeti ártalmak, mind több allergizáló, az egészségre káros anyagot légzünk be. Továbbá vannak visszatérő tüdőgyulladások, komolyabb influenzás járványok is, melyek következtében újabb és újabb fibrózisos megbetegedések jelentkeznek. De ismert a röntgensugár tüdőfibrózist okozó szerepe, a szív- és érrendszer, ritmuszavarok és daganatos megbetegedések terápiájához alkalmazott készítmények, valamint a terápiás röntgensugárzás ilyen hatása is. A létrejött kóros elváltozás nem gyógyítható, nem visszafordítható, csupán a korai felismerést követő terápiával lassítható. Az időben elkezdett kezelés növeli a túlélési időszakot.

A betegség legfontosabb figyelemfelhívó tünete egyébként a köpet nélküli, apró köhécselés, a fokozott fáradékonyság, a csökkenő fizikai terhelhetőség.

Ha ilyet tapasztalunk, érdemes orvoshoz fordulnunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!