Hírek

2015.11.05. 15:19

Szakmák titkai

Keszthely - Autókarosszériát színeznek, műkörmöt építenek sminkelnek – sok más mellett – a tanulók a november 5-én kezdődött, s ma folytatódó pályaválasztási kiállításon, hogy megmutassák az általános iskolásoknak a szakmák fortélyait.

Keszey Ágnes

„A Te utad” – e címmel indította el a Zala Megyei Kormányhivatal a rendezvénysorozatot, melyet a megye több városában megszerveznek, hogy a továbbtanulási döntés meghozatala előtt segítsék az általános iskolák végzős tanulóit.

– Célunk, hogy a diákok olyan döntést hozzanak, olyan szakmát válasszanak, ami a képességüknek, érdeklődésüknek megfelel, és nem utolsó sorban a munkaerőpiacon is van rá kereslet. Elemi érdekünk, hogy az iskolapadból olyan diákok kerüljenek ki, akiknek az első útja lehetőleg a munkahelyre és nem a munkaügyi szervezethez vezet. Olyan szakma legyen a kezükben, amellyel gyorsan el tudnak helyezkedni, a gazdaság igényeit ki tudják elégíteni – foglalta össze dr. Babati Szabolcs, a Zala Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának vezetője.

Békefi Patrik mutatta meg a karosszériafényezést Tóth Gergőnek Fotó: a szerző

A diákok megismerkedhettek a hiányszakmákkal is: akik ezeket tanulják, ösztöndíjat kaphatnak és végzés után könnyebben tudnak elhelyezkedni a munkaerőpiacon. A munkaügyi szervezet felméréséből kiderült: a legtöbb diák azt várja, hogy abban segítsenek nekik, hogy megtalálják, a személyiségükhöz milyen szakma illik, mi érdekli őket.

– Nagyon fontos, hogy önmagukat is megismerjék, ezért pályaorientációs, önismereti csoportfoglalkozásokkal és egyéni tanácsadással is segítjük őket, Zalaegerszegen, az ingyenes foglalkoztatási információs tanácsadáson – emelte ki dr. Babati Szabolcs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!