Hírek

2015.10.16. 12:55

Szén-monoxid, a láthatatlan gyilkos

Zalaegerszeg – Szakszerű karbantartással megelőzhetők a szén-monoxid okozta mérgezések erre hívták fel a figyelmet a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságon pénteken tartott sajtótájékoztatón, amelynek apropója, hogy hivatalosan október közepén kezdődik a fűtési szezon.

Arany Gábor

A szén-monoxid veszélye abban rejlik, hogy színtelen, szagtalan, a szervezetre gyakorolt hatásai – rosszullét, szédülés, hányinger, fáradtság – kezdetben könnyen összetéveszthetőek más betegségek tüneteivel, mutatott rá Cseresznyés Dániel szóvivő a bevezetőjében. A nehezen észlelhető színtelen és szagtalan szén-monoxid jellemzően a tüzelőberendezésen, vagy a nem megfelelően működő kéményből áramlik vissza a helyiségbe. Kerülhet be mérgező gáz a nem kellően tömített kályhából, kandallóból, füstcsőből, kazánból, vagy az elszennyeződött fürdőszobai „átfolyós” vízmelegítőből is.

Megyénkben évente közel tucatnyi esetben riasztják a tűzoltókat szén-monoxid mérgezésekhez, ezt a számot Tar András árulta el. Ezért elengedhetetlen a tüzelő és fűtő berendezések időszakos felülvizsgálata. Biztosítani kell a megfelelő levegő utánpótlást a nyílt égésterű készülékeknek és ellenőriztetni a kémények átjárhatóságát. Beavatkozás után csak akkor használható újra fűtő-, tüzelőkészülék, ha a szakemberek erre engedélyt adtak, hívta fel rá a figyelmet. A kémény állapotát előírt időszakonként – gázüzemű, szilárd és olajtüzelésű berendezés esetén évente – ellenőriztetni kell.

A tapasztalatok szerint a fokozottan légzáró ajtók, ablakok beépítésével megnő a veszélye annak, hogy lecsökken az égéshez a levegő utánpótlása, erre már Tüske Ferenc hívta fel a figyelmet. Mint mondta, tovább ronthatja a helyzetet, ha a helyiségben elszívó is működik. Ez akár az égéstermék visszaáramlását is okozhatja, ami súlyos veszélyt jelent. A baj elkerülésére ajánlotta  szén-monoxid érzékelő beszerelését.

A fogyasztóvédelem megyei vezetője, Molnár Sándor arról számolt be, hogy minap 42 darab CO-érzékelő készüléket vizsgáltak be és mindössze 12 volt jó. A mérés eredménye a szervezet honlapján megtalálható, érdemes itt tájékozódni vásárlás előtt. Felhívta arra is a figyelmet, hogy biztonságot csak a szakboltban vásárolt, előírásszerűen felszerelt készülék nyújt. Működését rendszeresen ellenőrizni kell és a gyártó által megadott idő elteltével ki is cserélendő.

A sajtótájékoztató végén Egri Gyula, megyei katasztrófavédelmi igazgató kiemelte, Zalában hosszú évek óta nem szedett halálos áldozatot szén-monoxid mérgezés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!