Hírek

2015.10.23. 15:57

Gutorföldén is voltak díjazottak Magyarország legszebb konyhakertjei között

Gutorfölde - Hárman is a legjobbak közt szerepeltek a helyeik közül az egyre népszerűbb Magyarország legszebb konyhakertje pályázaton. Ketten első alkalommal neveztek, illetve egy örökös díj is gazdára talált Gutorföldén.

Korosa Titanilla

Igen lelkes a közösség a településen, az évek előre haladtával egyre többen indulnak el, indítják el kertjüket az országos versenyen. Az első két kiíráson is szereztek elsőséget, tavaly a tizenhét induló közül hatan kaptak legjobbaknak járó elismerést. Idén már nemcsak az önkormányzaton keresztül lehetett nevezni, hanem egyesületek is bekapcsolódhattak, így ötvenhét gazda vett részt a konyhakertek versenyén, nemcsak Gutorföldéről, hanem a két szomszédos településről, Szentpéterföldéről és Csertalakosról is.

- A konyhakertek versenye erős motiváló tényezőt jelent itt sokaknak - mondta Fercsák Lászlóné, Karola asszony helyi koordinátor, kinek kérésére, tanácsára többen is beneveztek a programba. - Nagyon fontos, kiemelendő, hogy jó hatással van a közösség építésére, az összefogásra, de fontos az is, hogy átadjuk az unokáknak a tanultakat, hogy majd ők is vegyszermentesen neveljék a palántákat. Legjobb példa a közösségi összefogásra az augusztusi termény kiállítás, ahova mind az 57 kert tulajdonosa elvitte és bemutatta terményeit, név nélkül, de ez ellen nem emelt senki kifogást.

A kertek értékelésekor a döntéshozók több szempontot is figyelembe vettek, mint a használt vetőmagot, a növényvédelem módját, az öntözést, van-e fűszernövény, gyógynövény a kertben, hogyan oldják meg a tápanyag utánpótlást. Idén két olyan kert is a legjobbak között kapott helyet, amik a tulajdonosai először indultak el a megmérettetésen.

Balról Kása Ildikó, Fercsák Lászlóné és Horváth Eliza

- Karola asszony tanácsára neveztünk a versenyen zártkert kategóriában - mondta Horváth Eliza, aki a fiatalabb korosztályt képviselte a versenyen, a helyi koordinátorok örömére, hiszen az is cél, hogy az ifjabb gazdákat is bevonják a programba. - Párommal és a családdal közösen vettünk részt és nagy várakozással tekintettünk a versenyre. Mindenki kivette a részét a munkából, még három éves kislányunk is. A kertben rengeteg a dolog, csak krumpliból hat mázsát ültettünk, mellette fűszerpaprikát, paradicsomot, sárgarépát, zöldséget, mindent, ami a konyhakertbe való.

A közösség tagjai folyamatosan segítik egymás, ahogy Eliza mondta, tanácsot adnak és kapnak, diskurálnak a szomszédokkal, mit hova ültessenek, hogyan fejlődik az uborka, mennyire vált be egy-egy társítás.

Kása Ildikó szintén első alkalommal vett részt a versenyen, ő is zártkert kategóriában. Otthon édesanyjával ketten művelik a kertet.

- Mindenfélét ültettünk - mondta - nagy a család, jut a kertből mindenkinek. Karola kérte, hogy induljunk, bár ismertük a felhívást, hallottuk, hogy a falusiak közül, többen részt vesznek ebben, de mi nem akartunk magunktól jelentkezni, aztán csak belevágtunk. Nálunk olyan különlegesség is terem a kertben, mint a dohány. Ezzel védekezünk a levéltetvek ellen, a ragadós levele összegyűjti a kártevőket. Mellette bodza levelet is használok összevágva, leforrázva permetszerként, ami a káposztalepke ellen hatékony.

A helyi koordinátor és kezdeményező Fercsák Lászlóné harmadszor nevezett a versenyre, első évben oklevéllel díjazták, majd megerősített díjat kaptak, idén pedig kiérdemelték az örökös díjat.

- Elsősorban nem a saját eredményünknek örülök, hanem a közösség győzelmének, annak a fejlődésnek, hogy 11-től eljutottunk 57 nevezőig. A két újonc kertjét is ismertem, de mások is ajánlották őket. Ildikó kertjében több különlegesség is megtalálható, mint a dohánnyal, vagy bodzával való permetezés, amit még én sem hallottam. Aki a saját kertünket ismeri, tudja, mennyi munka van benne. A fóliánkat nem hagyományosan gondozzuk, folyton növőkkel, metszett paprika és paradicsony fajtákkal ültettük be. Párom keveset segít már betegsége miatt, de a szomszéd asszonyra gyakran számíthatok. Idén ketten műveltük a kertet, közös projektben indultunk.

A koordinátorok csapata nyáron kétszer járta végig a kerteteket, hogy az augusztus közepéig kiderüljön, melyek lesznek azok, amik a főtáblára kerülnek. A látogatások során temérdek fotó készült, mindenhol próbáltak jellegzetességet megörökíteni, ami alapján később beazonosítják a veteményest, gyümölcsöst.

Felmerül a kérdés, hogyan lehet tartani ezt a színvonalat?

- Minden évben újabb támpontokat adnak a szervezők - magyarázta Karola asszony - újabb kihívást tesznek a versenybe. Először csak a vegyszermentes művelés volt a kitétel, második évben már megjelentek a fűszer-és gyógynövények, idén pedig közösségi kategóriával bővül a program. Az ötletgazda karcagi alpolgármester célzott rá a díjkiosztó ünnepségen, hogy már megfogalmazódott benne, mivel bővül jövőre a kertverseny, ami inspirálja majd a nevezőket, de még nem árulta el.

A konyhakertek versenyén idén országosan 54 kert kapott díjat, ebből 33 először, 14 megerősített díj talált gazdára, illetve 4 kapott örökös díjat. Gutorfölde maga hárommal büszkélkedhet, így a legeredményesebbek az országban. Karola asszony továbbra is lelkesen áll a verseny mellé, örökös díj ide vagy oda, számukra sem ért véget a sorozat, folytatják tovább a munkát, a kertben és a jövő évi felkészülésben egyaránt, igaz, ő már nevezés nélkül. A kert mindenkinél kéznél van, az eddigi eredmények tovább sarkallják a résztvevőket a folytatásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!