Hírek

2015.09.04. 05:33

Ferences kolostor: nem szabad veszni hagyni - A felújítás már nem odázható tovább, de megfelelő funkció is kell

Nagykanizsa – Immár 14 éve, hogy üresen áll az egykori ferences kolostor épülete. Az alsó részt ugyan használja a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, de ez csak töredéke a teljes épületnek, mely felújítás hiányában lassan az enyészeté lesz. Hacsak nem történik valami...

Horváth-Balogh Attila

Ez utóbbira van némi esély, hiszen amikor Orbán Viktor miniszterelnök nemrég Nagykanizsára látogatott és Dénes Sándor polgármesterrel megállapodást kötött a Modern Városok Program keretében, a szerződés értelmében megvalósítandó fejlesztések sorában a kolostor felújítása és tartalommal való megtöltése is szerepelt. Ez ügyben már folynak az egyeztetések, tudtuk meg Dénes Sándor polgármestertől. Szerdahelyi Csongor, a Ferences Sajtóközpont vezetője pedig megkeresésünkre szintén csak annyit közölt: a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány és a nagykanizsai önkormányzat között tárgyalások zajlanak a kétszintes, barokk stílusban megépült kolostor kulturális, turisztikai és vallási hasznosításáról, illetve arról, hogy a rend hosszú távra ingyenes használatba adja az ingatlant az önkormányzatnak.

Ám addig is, a kolostorhoz tartozó Szent József (vagy ahogy sokan ismerik: alsóvárosi) templom plébánosa igyekszik évi egy-két alkalommal bekapcsolni a kanizsai vérkeringésbe az objektumot. Erre készül most is, a szeptember 19. és 27. között zajló Ars Sacra Fesztivál, illetve a 19-én megrendezendő nyitott templomok napja keretében.

A kolostor és a hozzá kapcsolódó templom immár 300 éves. Előbbin ez, de különösen az elmúlt 14 év gazdátlansága elszomorító nyomokat hagyott.

- Az idei a második alkalom, hogy kapcsolódtunk az Ars Sacra Fesztivál és a nyitott templomok napja rendezvényeihez - mondta elöljáróban Váron István plébános. - Ezt én, ha úgy tetszik, egyfajta szezonnyitónak tartom, kezdődik az iskola, a hittanoktatás, az emberek hazatérnek otthonaikba a nyaralásból és ilyenkor mi is kicsit „rákapcsolunk" az egyházközségben. Maga az országos rendezvénysorozat ingyenes, nagyon sok segítséget kapunk hozzá és jólesik évente egyszer-kétszer kinyitni, bemutatni a templomot, illetve a kolostort. Mi a magunk részéről egyedi és értékes programokkal igyekszünk hozzájárulni az Ars Sacra Fesztivál, illetve a nyitott templomok napja országos kínálatához. Az első alkalmunk szeptember 22-én 17 órakor lesz, a Halis István Városi Könyvtárban kiállítás nyílik a szerzetesi örökségről, a könyvekről, melyek oly fontos szerepet töltöttek be Európa történelmében, az oktatásban, a kultúrában. A könyvgyártás nagyon hosszú ideig, hogy úgy mondjam, a szerzetesek „asztala" volt, ők másolták a könyveket, kódexeket, a Szentírást. A plébánia gyűjteményében rejtőzik néhány, még az itt élő ferences szerzetesek által készített régi könyv, ezeket szeretnénk kiállítani. Többnyire liturgikus, imádságos könyvekről, ritkaságokról van szó. A könyvtár pedig szintén bemutatja a témához kapcsolódó saját anyagát. A tárlat két héten át lesz látogatható. Továbbá egy rövid előadás keretében arról is szó esik majd, hogy a szerzetesek és a szerzetesi könyvtárak miként járultak hozzá a társadalom épüléséhez. Másnap, 19 órakor itt, az Alsótemplomban orgona és énekkoncertre kerül sor Farkas Alexandra énekművész és Kiss Mihály, illetve Martonné Németh Mária előadásában. Pénteken, azaz 25-én este 18 órakor a Szent Ágostonról, a kiváló keresztény gondolkodó megtéréséről készült, A végső igazság nyomában című monumentális filmet nézzük meg a moziban. A belépés ingyenes, de a plébánián kell előzetesen jegyeket igényelni, melyek korlátozott számban állnak rendelkezésre. Nagyon jó film, kiválóan mutatja be az egyház akkori küzdelmeit.

Váron István plébános évente egy-két alkalommal kinyitja a kolostort az érdeklődők előtt, újra így lesz ez hamarosan.

Mint azt Váron Istvántól megtudtuk, a koronát az egész heti rendezvényre a szombat este teszi fel, amikor is gyertyafény mellett este megnyitják az érdeklődők előtt a templomot és a kolostort. Utóbbi esetében 4 helyiségben mutatják be a szerzetesi élet 4 fontos területét. A templomban pedig nem csak az Isten háza gyönyörű belsőjében gyönyörködhetnek az érdeklődők, de megismerkedhetnek apátsági termékekkel, kézműves árukkal, gyertyákkal, likőrökkel is. S habár ez még képlékeny, de valószínűleg az atyának sikerül kóstolót szerezni a Zirci Apátság söreiből, melyek igazi kuriózumot jelentenek majd.

S hogy a programok végeztével vajon újra magányába zárkózik-e a kolostor? Sajnos, igen, de mindenki azt reméli, már nem hosszú időre. Habár – mint azt István atya elmondta – olyan funkciót nehéz lesz találni neki, amely biztosítja a fenntarthatóságot. Hozzátette, az egyik lehetőség szerint idősotthont alakíthatnának ki benne, ami megfelelne az egyházi igényeknek is. Ehhez azonban igen jelentős anyagi ráfordítással fel kellene újítani az egész épületet. Ennek költségigénye a becslések szerint akár egymilliárd forint is lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!