Hírek

2015.08.25. 11:22

Országosan emelkedett, Zalában csökkent a méztermés - A zalai méhészek nagy része többet etetett, mint pergetett

Zalaegerszeg – Az aszály és a rendkívül forró nyár ellenére országosan mintegy ezer tonnával nagyobb az idei méztermés az előző évinél. Zalában más a helyzet.

Hajdu Péter

Bár a napraforgó- és a vegyes virágméz mennyisége csökkent, a legjobb minőségű, és ezzel együtt a legdrágább akácmézből több kerül a polcokra. Az árak a tavalyi történelmi csúcshoz képest csökkentek, de a termelők elégedettek – nyilatkozta  a napokban Mészáros László, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke.

Hozzátette, szerényen nő a belföldi fogyasztás is, ám a magyar méz 73-75 százalékát külföldön értékesítik. A méhállományok mintegy tíz százalékának felmérése után az látszik, hogy a méztermés megközelítheti a 20 ezer tonnát. Az OMME elnöke szerint a felvásárlási árak kedvezően alakulnak: egy kiló vegyes virágmézért 850, a legdrágábbnak számító akácmézért 1500 forintot adnak a felvásárlók, az árak pedig még emelkedhetnek.

Az országos átlag adatoktól sajnos negatív értelemben tér el Zala megye idei méztermelése, mondta el érdeklődésünkre Hampuk Gábor, az OMME Zala megyei szaktanácsadója.

– Elmaradunk az országos trendektől. Zala megye ugyanis az akác szempontjából nem korai, hanem közép, illetve késői virágzású területe az országnak. Az időjárás pedig nem kedvezett ezen a vidéken a közép és késői virágzású akácnak. A zalai területeken a fő virágzásban jött meg májusban az esős, szeles idő, ezért a megye déli részén, ahol korábban nyíltak az akácosok, valamivel jobb eredményt tudtak a méhészeink elérni. De a megyében átlagosan gyenge, közepes akáctermésről beszélhetünk. Ez a kevesebb akácméz viszont nagyon jó minőségű – mondja a szakember.

A mézgyűjtő szezont tekintve az utolsó, nagyobb mennyiségű mézet adó napraforgó esetében még rosszabb helyzetről számolt be.

– Aki nem vándorolt a méhcsaládjaival a napraforgóra, hanem itthon maradt a megyében, az egyáltalán nem tudott eredményt elérni, jobb esetben is csak minimális hordás volt. Ugyanis a zalai kötött agyagtalajon a napraforgó nem mézel. Ismerek zalai méhészeket, akik a méheikkel elmentek napraforgós területekre Hajdú-Bihar megyébe, volt aki Békésbe, vagy Fejér megyébe vándorolt. Az ő elmondásuk alapján szolid, az elmúlt évekhez képest közepes napraforgó terméssel zártak, ami méhcsaládonként 10-20 kilogrammos gyűjtést jelent. Akik helyben maradtak, azoknak az akácvirágzás után szinte folyamatosan etetniük kellett a méheket, mert nem volt olyan hordási lehetőség, ami elvehető mézet produkált volna. Akik Győr környékére vándoroltak hársra, vagy facéliára, jobban jártak, mert az idei évben ott kimagasló volt a facélia virágzása. A hárs nagyon gyenge volt, 10 kiló alatti elvehető mézmennyiséget adott családonként. Így sajnos azt kell mondanom, hogy az idei évben minden tekintetben alatta maradunk méztermelésben az országos trendnek – közölte Hampuk Gábor.

Az említett felvásárlási árak a nagybani, hordós felvásárlást jelentik, a piaci, illetve háztól értékesített „kiüvegezett” árak jelentősen magasabbak. Az akácméz ára kicsiben kilónként 2000-2400 forint között mozog, a vegyes mézeket pedig 1000-1300 forint között árusítják a méhészek. Ugyanakkor, mint elmondta, a tavalyihoz képest jelentősen javult a méhcsaládok állapota. Az utóbbiak száma Zala megyében 87 ezer körül mozog, az ország méhállományának több mint 10 százaléka megyénkben van.

Fotó: Pezzetta Umberto

Ifjú Kiss László méhész egyúttal méhegészségügyi felelősként is dolgozik, tegnap Bocföldén, Bognár Attila méhészetében találkoztunk vele.

– A térségben ötezer méhcsalád tartozik hozzám, amelyeket rendszeresen ellenőriznem kell. Tavaly számottevő volt a nyúlós költésrothadás a megyében. Idén méhegészségügyi szempontból sokkal jobb a helyzet, e betegséget még egyetlen méhésznél sem tapasztaltam – mondta a méhegészségügyi szakértő, s hasonlóan szép, egészséges családokat vett szemügyre Bognáréknál is.

– Százhúsz méhcsaládom van, virágmézet alig pörgettünk, mert nagy volt a szárazság. Akácból közepes évünk volt, de a környéken levő napraforgók nem mézeltek, nem is tudtam pörgetni belőle. Nekem folyamatosan etetnem kellett a méheimet, hogy egészségesek legyenek – mondta a fiatal méhész.

Ezek is érdekelhetik