Hírek

2015.08.17. 13:30

Méhészek éves találkozója Lentiben

Lenti - Az elmúlt időszakban nőtt a mézfogyasztás a lakosság körében, többen közvetlenül a méhészektől szerzik be a mézet.

Korosa Titanilla

Többek között erről is szó esett a Lenti és Vidéke Méhész Egyesület hagyományos éves találkozóján. A 112 tagot számláló egyesület rendezvényén emellett a méhészeket érintő aktualitásokról, tanácsadásról és a méhészeti termékek értékesítésének lehetőségeiről is szó esett a szakmai bemutató mellett.

- A méhészek, a méz termelés helyzete a környéken az elmúlt években igen jó volt. A változatos domborzatnak és növényvilágnak köszönhetően a méheket kielégítették a méhlegelők. Az utóbbi években viszont a vadon termő növények eltűnése, csökkenése és az időjárás változása miatt a régi jó évek már csak emlékeinkben élnek - foglalta össze a jelenlegi helyzetet Tóth Vilmos, az egyesület elnöke, majd azt is hozzátette, mindemellett az elmúlt években nőtt a lakosság mézfogyasztása. Próbálják a helyi termékeket reklámozni, ennek is köszönhető, hogy egyre többen közvetlenül a méhészektől szerzik be a mézet.

Kulman István (balra) a szakmai bemutatón az atka ölő használatát mutatta meg. Mellette (jobbra) Varga Ferenc, Marton Attila, Bek László és Martonné Peszleg Ágnes Fotó: a szerző

Az egyesület rendezvényén részt vett Hampuk Gábor, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Zala megyei szakmai tanácsadója is.

- Az elmúlt időszakban több probléma is felmerült a méhészeknél néhány növényvédő szer miatt, amit a mezőgazdasági termelők használtak, főként a napraforgó, repce, kukorica esetében. Ezek komoly mérgezéseket okoztak, legyengítették a méhcsaládokat és nagy mértékben befolyásolták az évi méztermést, illetve kockáztatták a főállású méhészek megélhetését. Szerencsére mára kikerültek a gyakorlatból és várhatóan véglegesen betiltják ezeket a szereket - mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!