Hírek

2015.08.16. 16:54

Hajdan a Festetics-lovak patái dobogtak itt - Csurgó jutott tovább a Nemzeti Vágtára

Csurgó képviseletében Stoff Boglárka, Comanche nevű lovával nyerte meg a Festetics vágtát, a Nemzeti vágta gyenesdiási előfutamát. Izgalmas elődöntők és döntő, valamint látványos bemutatók várták a közönséget a Festetics – futamon.

Keszey Ágnes

A Faludi - síkon, a nemesi Festetics - család hajdani ügetőpályáján kialakított versenypályán rendezték meg a Nemzeti vágta előfutamát. Az 1100 méteres távot három körben vágtázták végig lovak és lovasaikat. A 15 nevező település közül a négy elődöntőből Gyenesdisás, Vonyarcvashegy, Csurgó és Tata versenyzője - mindegyikük női lovas - jutott be az este kezdődő döntő futamra. Az első két elődöntő során egy - egy ló úgy gondolta, inkább ember nélkül száguld tovább, a lovakról leesett versenyzők saját lábukon hagyták el a versenypályát.

- Ez a tizenötödik elővágta, és még három lesz a szeptember 18. és 20. között, a budapesti Hősök terén megrendezendő Nemzeti Vágtáig, ahol 72 település verseng majd - mondta lapunknak Bendes Csaba, a Nemzeti Vágta elővágta és nevezési igazgatója.

Szabályai vannak: angol telivérekkel például nem lehet indulni, hiszen azok kimondottan versenylovak A Nemzeti vágta egyik célja a hagyományőrzés, többek között úgy, hogy magyar fajták is kapjanak lehetőséget a versengésre.

– Nagyon gyors, kitartó lovak kellenek, amik bírják ezt a tempót. A laikusnak lehet, hogy úgy tűnik, hogy csak futnak három kört a lovak, de ez egy nagyon kemény verseny: szűkebbek a fordulók, ügyesnek és gyorsnak kell leni – emelte ki Varga Zoltán, a Festetics Vágta főszervezője.

A gyenesdiási elővágtát már hatodszor rendezték meg.

A győzelem pillanata - Stoff Boglárka nyerte a Festetics futamot

– Zalában ez az akkreditált megyei pálya. Minden évben pályázat segítette az infrastrukturális feltételek kialakítását, és program megszervezését. Ilyenkor ez a gyönyörű fennsík, mely 130 éve a Festeticsek ügetőpályája volt – és Imperial vérvonala is itt versenyzett – ismét élettel telik meg – hangsúlyozta Gál Lajos polgármester.

A vasárnapi futamok előtt szombaton a keszthelyi Festetics-kastélyban bemutatókra várták a közönséget.

– A hagyományőrzést tartom fontosnak: a Festeticsek sokat tettek a magyar lósportért, meg kell ismertetni ezt az örökséget és őseink lovashagyományait – mondta Pálinkás Róbert igazgató.

A Festetics vágta győztesei: harmadik lett (zöldben) Gyenesdiás képviseletében Czentye Gyöngyi, második (kékben) Tata versenyzője(pirosban) Mátyás Edina Daniella, első pedig Csurgó versenyzője, Stoff Boglárka


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!