Hírek

2015.07.09. 11:44

Tüskés süni, félkész bagoly - határon túli pedagógusok népművészeti tábora

Zalaegerszeg – Huszonharmadik alkalommal rendezte meg a Kézművesek Háza a határon túli magyar pedagógusok népművészeti táborát.

Magyar Hajnalka

Az e héten zajló kurzusra 16 résztvevő érkezett Erdélyből, Vajdaságból, Szlovákiából és Szlovéniából, s négy zalaegerszegi is helyet kapott a csapatban. A 10-15 éve hűségesen visszajáró pedagógusok mellett minden évben akadnak újak is – tudjuk meg Prokné Tirner Gyöngyitől, a Kézművesek Háza szakmai vezetőjétől.

–  A programot minden alkalommal  úgy állítjuk össze, hogy egyszerűbb, a gyerekeknek  könnyen továbbadható technikák, valamint  az alkotók saját szakmai fejlődését szolgáló komplexebb ismeretek egyaránt  szerepeljenek benne – folytatja Prokné Tirner Gyöngyi. – Idén bútorfestés, agyagozás, bőrözés, fafaragás, kosárfonás és nemezelés szerepel a kínálatunkban, utóbbi a fő téma. A kosárfonás és a bőrözés új technikaként szerepel, ezeket Dulics Margit és Pozvai Andrea vezeti, míg a többi mesterség oktatásában Gaál János, Csuti Tibor, Nagy Béla és Horváth Éva van segítségünkre.

Benézünk a nemezelőkhöz, ahol már szépen gyűlnek a  munkák. Formás nemezpapucs, tüskés süni, félkész bagoly, kislabda kínálkozik a szem élé, s a hölgyek javában dolgoznak a mutatós, kör alakú  párnákon. Mánfay Erzsébet, az andráshidai Öveges-iskola  pedagógusa már 4.  alkalommal jött el a táborba.

– Főként az iskolában szervezett játszóházak alkalmával tudom hasznosítani az itt tanultakat  –  mondja.  – Idén alapvetően  nemezeléssel foglalkozom, de kipróbáltam már a népi bútorfestést is.  A kézművesség mellett sokat beszélgetünk a határon túli kollégákkal, kicsit belelátunk egymás életébe.

Jankó Szép Noémi Nagyváradról érkezett, az ottani művészeti líceumban tanít kerámiát. Első alkalommal vesz részt e táborban, megyénk  azonban nem ismeretlen számára, ugyanis visszatérő vendége a negyedszázados múlttal rendelkező Zalai Nemzetközi Művésztelepnek. Tavaly ennek keretében jött el körülnézni a gébárti táborba.

–  Aztán annyira megtetszett a gyönyörű hely és az itt folyó munka, hogy idén csatlakoztam hozzájuk – mondja. –  Rengeteg mindent tanultam, a kollégák kedvesek, a mesterek segítőkészek, szóval ragyogóan érzem magam.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!