Hírek

2015.06.09. 12:10

Nagyobb szigorral ellenőrzik az e-matricák meglétét a nyári szezonban

Nagykanizsa - A nyári szezonban a hatóság nagyobb szigorral ellenőrzi az e-matricák meglétét.

Horváth-Balogh Attila

A nyári szabadságolások időszakában megtöbbszöröződik az autópályák forgalma, sokan indulnak nyaralni olyanok is, akik díjköteles szakaszokon még nem közlekedtek. Nekik (is) érdemes odafigyelni néhány apró dologra, ugyanis a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. kiterjeszti az ellenőrzéseket.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. szóvivője, Kibédi-Varga Lajos előrebocsátotta: fontos tudni, hogy az e-matricát mindig a díjköteles szakaszra történő felhajtás előtt kell megváltani. Az e-matrica megvásárlása nem jelenthet visszamenőleges úthasználati jogosultságot, ennek megfelelően az utólag (akár csak percekkel később történő vásárlással) megváltott matrica jogosulatlan úthasználatnak minősül és pótdíjfizetési kötelezettséget von maga után. Mint mondta, nem győzik hangsúlyozni, hogy mielőtt a matricát kifizetjük és aláírjuk, előtte mindig ellenőrizzük a rendszám, felségjelzés, kategória besorolás és az érvényességi idő helyességét is. Ez ugyanis a jogszabály szerint az e-matricát vásárló autós feladata és felelőssége. Természetesen, van lehetőség a rendszámtévesztés utólagos korrigálására, legfeljebb 3 karakter eltérésig, de csak személyes ügyintézés keretében és karakterenként 1470 forint átírási költség megfizetése mellett.

- A díjkategóriákat tekintve lényeges változás, hogy januártól a D1 kategóriából kiválva, bevezetésre került az új D2 kategória - folytatta. - A legfeljebb 7 személy szállítására alkalmas személygépkocsik (vezetővel együtt) és azok vontatmányai maradtak a D1 kategóriában, tehát a személyautóval vontatott utánfutóra nem kell külön e-matricát váltani. A D1 kategóriába nem tartozó valamennyi személygépkocsi (a 7 főnél több utas szállítására alkalmas járművek), valamint a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsik és a lakóautók a D2 díjkategóriába kerültek. Az új U kategóriába tartoznak a D2 és a B2 díjkategóriába tartozó járművek által vontatott pótkocsik, utánfutók. Ilyenkor a vontató járműre és a vontatmányra egyaránt meg kell váltani az e-matricát.

A szóvivő azt is hozzátette: a nyári szezonban szigorítják és kiterjesztik az ellenőrzéseket. A megszokott ellenőrző kapus és mobil ellenőrző autós jelenlét mellett mobilcsoportos, koncentrált vonali és teljes kitereléses ellenőrzések is lesznek. Az akciók célja a bliccelők kiszűrése. A mobilcsoportos, megállításos ellenőrzések során a jogsértő autósok a helyszínen készpénzben vagy bankkártyával is kifizethetik a büntetést. A HU-GO rendszerben azonnal látszik, hogy az adott mérőponton a járműnek az áthaladás pillanatában van-e érvényes úthasználati jogosultsága ezért bliccelni nem érdemes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!