Hírek

2015.05.16. 13:05

Sárguláson búcsúztak a Georgikontól a végzősök

Keszthely - A 168 éves hagyományt követve köszöntek el a Pannon Egyetem Georgikon Kar hallgatói az alma matertől. Hétvégén rendezték meg a sárgulást.

Keszey Ágnes

A várostól és az egyetemtől már pénteken este búcsúztak a végzős hallgatók. A hagyományos korsóavatóval vette kezdetét a régi hagyományokat életben tartó ünnepélyes eseménysorozat. A szokások szerint minden végzős hallgatónak van egy korsója, melyen szerepel a Georgikon címere, tanulmányai kezdetének és végének ideje: idén is ezzel koccintottak közösen.  Ezután  útnak indultak: a fáklyás felvonulás keretében búcsúztak a várostól: felkeresték és megkoszorúzták azokat az épületeket, ahol oktatás folyt az elmúlt 218 évben: a Georgikont, Európa első mezőgazdasági felsőfokú tanintézetét gróf Festetics György 1797-ben alapította. A gazdag hagyományokkal bíró intézményben a sárgulás a legrégebbi szokás: 1874-ben rendezték meg a Georgikonon.

Lovasok és hintók vezették fel a sárgulási menetet. Képünkön a Georgikon Kar dékánja: Dr. Polgár J. Péter

E hagyományt követték szombaton is, a régi jelmondat szellemében: „Úgy élj és emlékezz, hogy a mi becsületünk őrzője vagy.”

A nap rendhagyó órával, a szakfelelős tanár búcsúelőadásával vette kezdetét, majd a kollégiumtól indult a hintós mene: a végzősök, útközben megállva búcsúztak az egyetem épületeitől. A sárgulási ünnepség helyszíne idén is a Festetics kastély parkja volt, ahol az egyetem és a kar vezetése és a hallgatók is elköszöntek egymástól. A külföldi vendéghallgatók magyarul énekelt dallal búcsúztak a egyetemi  évektől, a  a várostól, mely az elmúlt években második otthonuk volt. Az ünnepség végén a díszmagyarba öltözött végzősök eltáncolták a palotást. A napot a sárgulási bál zárta.

Sárgulás - az ősi hagyományt követve búcsúztak a Georgikontól. Képünkön (balról-jobbra) Hőgye Adrienn, Kovács András és Patakfalvi Nárcisz

Idén 180 végzős – köztük külföldről érkezett hallgatók is – fejezi be tanulmányait a Georgikon karon. A nyolc alapszak, öt mesterszak és négy felsőfokú szakképzési szak végzőseinek azonban még van feladatuk. A vizsgaidőszak végeztével, június elején lesznek a záróvizsgák, melyek sikerese teljesítése esetén június végén vehetik át diplomájukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!