Hírek

2015.03.20. 06:28

Vasárnap, vásárlás nélkül megéri

Nagykanizsa – A törvény értelmében ma és ezután minden vasárnap zárva tartanak a 200 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzletek. A kisebb boltok is csak akkor nyithatnak ki, ha a tulajdonos vagy valamelyik családtagja dolgozik.

Benedek Bálint

Attól még, hogy nem vásárolhatunk nem áll meg az élet, számos program, pihenési és feltöltődési lehetőség közül választhatunk. Annak jártunk utána vajon a különféle korosztályok, a kulturális intézmények vezetői, az eddig vasárnaponként dolgozók miként tekintenek a hét utolsó valóban szabad napjára.

A közel tíz éve megalakult, Teker Egyesület, mint a nevéből is kiderül a kerékpározás híveit gyűjtötte maga köré. A klub alelnöke, Jankovics Ferenc az országúti kerékpározás terén ért el korábban sikereket, s most is ezzel a szakággal foglalkozik. Az 55 fős csapat szinte egész évben nyeregben van, ha épp az időjárás nem tenné lehetővé a bringázást, akkor spinning edzéseken tartják formában magukat. Számukra a kerékpározás életforma, így a hét minden napjára az internetes közösségi oldal segítségével szerveznek kisebb túrákat.

Egy korábbi felvételünkön is óriási tömeg hömpölygött a bolhapiacon, a népszerű vásár ezután is várja a kincskeresőket

- A hétvégén nyilván sokkal többen ráérnek a sportolásra, vasárnaponként általában az új tagokkal igyekszünk megismertetni az országúti tekerés varázsát – mesélte Jankovics Ferenc. – Dél-Zala számos természeti értékkel bír, melyet talán a legjobb tekerés közben megnézni, gyakran biciklizünk Zalakaros térségében, de nem kell messzire menni, a kanizsai Csónakázó-tó is kiváló helyszín, főleg kezdőknek. A klubunk tárt karokkal várja a sportolni vágyó családokat mindig, így akár a most vásárlás terhe alól megszabadult vasárnapokon is.

Bár a szakember javasolja az állandó testmozgást, ám úgy érzi attól, hogy a hét utolsó napján nem lehet „shoppingolni”, nem fognak többen sportolni.

Pedig a dél-zalai városból az előbb említett Csónakázó-tó partjáig szinte zökkenőmentesen el lehet jutni drótszamárral, köszönhetően a felújított és kiépült kerékpárutaknak. Lehota János a hivatal polgármesteri kabinet vezetője szerint a helyzet a jövőben még tovább javulhat, ugyanis a tó és környékét folyamatosan fejlesztik.

- Erről tanúskodik a nívós kerékpáros központ létrejötte, melynek üzemeltetésére hamarosan pályázatot írunk ki – fogalmazott a kabinetvezető. – Szeretnénk, ha a tópartra kerékpárral érkezőket jól felszerelt szerviz, mosó és büfé várná, sőt lehetőség lenne vízi biciklizésre, csónakázásra. A hely lehetőséget biztosít arra is, hogy játszóteret, főzőhelyet biztosítsunk, egyszóval állandóan, de főként a hétvégéken élettel töltsük meg a tó partját.

Lehota János szerint a Csónakázó-tó kiváló fekvése és a friss levegő miatt most is várja a kikapcsolódni vágyókat, hiszen minden évszakban más arcát mutatja.

Ha vasárnap, akkor vásárnap – mondhatnánk. Ebből sem lesz hiány, hiszen a törvényi változás a bolhapiacokra nem vonatkozik, így a kanizsai Vásárcsarnokban és környékén megtartott népszerű piacon továbbra is kedvükre kutathatnak értékek után az érdeklődők. Majd a megvásárolt kincsekkel egész nap lehet bíbelődni.

Emellett a kulturális intézmények kínálatából is lehet válogatni. A Kanizsai Kulturális Központ igazgatója, Kovácsné Mikola Mária elmondta: 2009-ben indítottak olyan sorozatot, mely péntektől egészen vasárnapig nívós, értéket teremtő családi programokkal igyekezett kiszolgálni az érdeklődőket. Néhány emlékezetes élményt leszámítva belátták, hogy a sorozat nem hozott akkora sikert, mint amire előzetesen számítottak. Az igazgató úgy érzi időszakosan megtartott rendezvényekre szükség van.

- Március 28-án szombaton 15 órától főleg gyermek programokkal a húsvéti készülődés lesz a középpontban – tette hozzá. – A vásárlásmentes vasárnap most új helyzetet teremtett, talán a családok ezután jobban ráérnek majd. A nyári időszakban egyelőre még nem, de októbertől – némi igényfelmérést követően – reagálunk erre a változásra.

A kanizsai Thúry György Múzeum igazgatója, Száraz Csilla szerint a múzeum nem poros és unalmas hely, hanem egy színes világ, ahol bizony eddig is minden vasárnap 10 és 17 óra között fogadták a látogatókat. Jelenleg a családok számára a legjobb választás a május 22-ig látható Marokba szőtt mesék című tárlat lehet, mely a népmesék különleges világába repíti el a közönséget. Érdekes élményt nyújthat az első világháború emlékére bemutatott Magyar baka című kiállítás vagy a több, mint 500 négyzetméteren elhelyezkedő állandó tárlat, melyen Dél-Zala csodálatos világát ismerheti meg az érdeklődő – mindezt egy habos kávé áráért.

A fiatalok nyitottak az újdonságokra, s rugalmasságuknak köszönhetően nem különösebben foglalkoztatja őket a bevásárlás izgalma. A Batthyány-gimnázium 9. osztályosai közül Varga Dávid István például pihenéssel, tanulással és focizással tölti a hét utolsó napját, míg osztálytársa a letenyei Illés Bálint és családja gyakran szerveznek tartalmas kikapcsolódást vasárnapra. A fiú elmondta: zalaegerszegi kosárlabda mérkőzéslátogatás éppúgy szerepel a programban, mint szlovéniai kirándulás, ahol azon a napon is lehet vásárolni. Milassin Móréknál változatosak a hétvégék, hiszen a fiatal versenyszerűen vív, ezért sokszor különféle viadalokon lép pástra. Ha éppen itthon van, akkor eddig vasárnaponként mentek vásárolni, s mivel két lánytestvére és édesanyja is szeret „shoppingolni”, így némileg át kell rendezniük a napjaikat, ám ez nem okozott zavart a rendszerükben.

Az időseket, Karosi Lászlónét, Temesi Józsefnét, Stróbl Kálmánnét, Jerausek Lászlónét és Czakó Lászlónét viszont elkeserítették a vasárnapi bezárások, ugyanis mint mondták: a törvény igazságtalan, hiszen csak a kereskedelemben dolgozóknak adja meg a lehetőséget, hogy a családjukkal legyenek. Ráadásul a keveset keresők zsebéből pénzt húznak ki, ezzel tovább nehezítik helyzetüket.

Ezzel szemben az eddig egy szupermarketben vasárnaponként rendszeresen dolgozó, pénztáros Fehér Beatrix kifejezetten örül a szabadnapnak. Szerinte az erre a napra kapott műszakpótlék kiesése nem jelentős összeg, ráadásul az, hogy a négy éves kislányával, Hohl Viktóriával lehet – felbecsülhetetlen.

Ugyanezen a véleményen van Hella Ferenc református lelkipásztor, szerinte még akkor is, ha sok helyütt minden fillér számít, az összetartása mindennél többet ér. Új kapuk nyílhatnak meg a családok előtt, végre lelassíthatnak, megállhatnak egy pillanatra. A lelkipásztor úgy gondolja, a törvény hatására nem telnek meg a templomok, azonban az egyházaknak reagálniuk kell az ajándéknapra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!