Hírek

2015.03.09. 13:05

Kopogtass be, ha nem füstöl a kémény! - Horváth Róbert a zalai polgárőrök tevékenységeiről, céljaikról

Jelenleg Zalában 3290 aktív taggal 114 polgárőr egyesület működik. Nem fedik le az egész megyét, de csak – mint Horváth Róbert, a Zala Megyei Polgárőr Szövetség elnöke, az országos szövetség alelnöke mondja – egyelőre, mert a cél, hogy minden településen ténykedjen egy-egy csoport.

Fincza Zsuzsa

Horváth Róberttel a Besenyő és öreghegyi egyesület első polgárőr bálján beszélgetünk, örülve annak, hogy a nemrég alakult megyeszékhelyi csapat nem csak létszámban gyarapszik, hanem közösségépítő szándékkal egyre több „teltházas” rendezvényt tart.

– A polgárőrség, mint a neve is jelzi, tisztán civil szerveződés, amely élvezi a rendőrség szakmai irányítását és barátságát, annak stratégiai partnere – tájékoztat az elnök, amikor felemlegetem a huszonöt évvel ezelőtt fungáló önkéntes rendőröket. – Minden állampolgárnak jogos igénye – folytatja -, hogy biztonságban éljen, s ebből a szempontból természetesen mindenkinek a saját települése a legfontosabb, az a hely, ahol lakik, ahol a javai vannak. S ehhez társul a szándék, hogy saját maguk, szervezett formában is tegyenek érte. Így alakulnak a helyi lakosokból a polgárőr csoportok.

Horváth Róbert: – Minden állampolgárnak jogos igénye , hogy biztonságban éljen, s mindenkinek a saját települése a legfontosabb (Fotó: A szerző)

– Milyen jogosítványokat kapnak ehhez a civilek?

– A polgárőrök dolga nem a bűn üldözése, hanem a megelőzése. Az állandó jelenlétük és figyelmük, és tagadhatatlanul az is, hogy észrevételeiket azonnal és közvetlenül továbbíthatják a bűnüldözőknek, a rossz szándékú egyénekre komoly visszatartó erővel bír. A nem is olyan régen történt eset is jól példázza ezt: házaló árusok járták az egyik település utcáit, szerencsére a felvilágosított falubeliek azon nyomban szóltak az otthon tartózkodó polgárőröknek. Azok felvették a szolgálati mellényt és az idegenek után eredtek. Jókor érkeztek, az egyik idős asszonyt az utolsó pillanatban sikerült lebeszélni arról, hogy beengedje a számára ismeretlen embereket "egy pohár vízre". Nagy valószínűség szerint ezzel komoly bűncselekményt előztek meg. Aztán amíg végigkísérték a házalókat faluban, áttelefonáltak a szomszéd községbe. Így ott, hogy polgárőr fogadtatásban részesültek, már meg sem álltak a gyanús személyek.

– Az előbbi példánál maradva a bűnmegelőző munka része lehet az is, ha az érintetteket felvilágosítják a veszélyről.

– Igen, ez is feladataink közé tartozik – szögezi le Horváth Róbert. – A „Tiszteletet az éveknek, biztonságot az időseknek” programunk keretében a polgárőrök rendszeresen felkeresik a környezetükben élő öregeket, akik számukra nem „Kovács úr”, hanem Pista bácsi, a szomszéd nő pedig Mariska néni, s mivel a falubelijük adja, jobban megfogadják a tanácsot. Természetesen az „őrség” nem csak a tulajdon, hanem az élet biztonságára is vonatkozik. Faluhelyen télidőben a jelszavunk: „Kopogtass be, ha nem füstöl a kémény!”, mert könnyen lehet, hogy valami baj történt. Számos apró településen – s Zala bővelkedik ezekben – a polgárőrség az egyetlen aktív közösség, a fiatalok elköltöztek, az idősek kiszolgáltatottan magukra maradtak, egyedül ránk számíthatnak. Persze nem csak vigyázunk rájuk, segítünk is. Télen ügyelünk rá, hogy legyen tüzelőjük, akár be is hordjuk, sőt be is fűtünk, ha kell, de akad olyan tanya, falu ahonnét a polgárőrök viszik az öregek receptjét a gyógyszertárba.

Horváth Róbert jóvoltából „zalai” kezdeményezésre az országos szövetség bejelentkezett fogadó szervezetként az iskoláknál, hogy a diákok az érettségihez kötelező 50 órás közösségi szolgálatot a polgárőrség keretében is teljesíteni tudják.

– Az iskolások három területen kapcsolódhatnak a munkánkba. Először is a már említett „Tiszteletet az éveknek...” program keretében eleinte a polgárőrökkel, aztán akár egyedül is látogathatják az idős embereket, segíthetnek nekik, megtanulják „meghallgatni”, s valóban tisztelni őket. A helyi környezetvédelmi programunkhoz csatlakozva bejárják lakóterületüket és környékét. Felhívják a polgárőrök figyelmét minden visszásságra, környezetszennyezésre, amelyen megakad ,,fiatal szemük”. A probléma orvoslása után aztán a diák személyesen meggyőződhet róla, hogy volt értelme szót emelni a környezet védelmében. A „Kortárs segítő programunkban az arra alkalmas diákokat – a rendőrség bűnmegelőzési szakembereinek bevonásával – a polgárőrök felkészítik arra, hogy részt vehessenek az általános iskolások számára szervezett bűnmegelőzési foglalkozásokon. A 11-12 éves gyerekek szívesen hallgatják a náluk csak 3-4 évvel idősebb, velük „egy nyelvet” beszélő diákok történeteit, s jobban megfogadják az intelmeiket.Erősíti a polgárőrök „hivatástudatát”, hogy a környezetük számít a munkájukra. A települési önkormányzatok, a polgármesterek már nem csak támogatják, hanem kezdeményezik is az egyesületek megalakítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!