Hírek

2015.03.04. 15:45

Hol vannak a férfiak?

Zalaegerszeg - A női egyenjogúságért indult mozgalmak óta gyökeresen megváltozott a nők társadalmi helye, szerepe. De miközben mindenki a nőkre koncentrált, elfeledkeztünk a másik, hasonlóan fontos csoportról, a férfiakról. Ezen szeretne változtatni Bedő Imre, a Férfiak klubja megalapítója.

Arany Horváth Zsuzsa

A korábban több nagyvállalat menedzsmentjében dolgozó 42 éves közgazdász, amúgy két kislány édesapja, olyan fontosnak tartja az elbizonytalanodott, a családban, munkahelyeken egyaránt új szerepeket kereső férfiak önbecsülésének, önbizalmának helyreállítását, hogy klubhálózatot szervezett, apa-fia napokat rendez országszerte, s a fővároson kívül is keresi azokat a nagyköveteket , akik csatlakoznak hozzá. A napokban a BGF zalaegerszegi főiskolai karán szakkollégiumi keretek közt osztotta meg gondolatait, a talán mondani sem kell jobbára nőkből álló hallgatóságával.

Hogy hova lettek a férfiak?

Dolgoznak, otthon vannak, csak úgy tűnik, nagy számban veszítették el a tettrekészségüket, döntésképességüket, véli Bedő Imre. Az általánosítás mögött nem tudományos adatsorok, hanem közérzeti élmények állnak, noha a kutatások megállapítják, a férfiak tömegesen frusztrálódnak attól a ténytől, hogy a nők szinte mindent meg tudnak csinálni, amit korábban nem, egyedül képesek gyerekeket felnevelni, s a munkában is helytállnak.

- A kétkeresős családmodell elvette a férfiaktól a családfő szerepét, otthon pedig még nem találják meg úgy a helyüket, hogy a háztartásban való részvétel ne legyen férfiatlan - mondta az előadó. - Fontos, hogy legyen olyan tevékenység, amit csak ők végeznek el a családban. Vissza kell szerezniük a döntésképességet, a tettrekészséget, a felelősségvállalást. Úgy érzem, maguk a férfiak sem foglalkoznak a férfiértékek őrzésével, ezért önértékelésük csorbul. Őket nehezebb közösségbe vinni, nehezebben kommunikálnak ilyen szituációkban. Viszont munka, tevékenység közben jobban megnyílnak. A tettek egyébként javítják az önértékelést, míg a tétlenség rombolja. A rövid és hosszú távú célokkal is akadnak gondok. Jó lenne valamit örökül hagyni magunkból. De vajon mi legyen az? Ezért nem tartom igazi értéknek például a sportteljesítmények hajszolását, noha a karbantartásunkhoz persze szükség van rá. De mi van, ha lefutok ennyit meg annyit, felmászom a magas hegyre, százkilométereket biciklizek? Erre mi lehetünk büszkék, de a gyerekeink aligha. (Még menekülés is lehet a saját életünk elől.)


Zalai nagyköveteket keres. Bedő Imre, a Férfiak klubjának alapítója a BGF zalaegerszegi karán tartott előadást  Fotó: Pezzetta Umberto

A másik véglet, teszi hozzá beszélgetőtársam: az apa, aki nem apa, hanem a tévénéző ember a gyerek szemében. A nőnek azonban mindig ott van a gondoskodás lehetősége, ami eleve a gyermekszüléssel kezdődik.

- Magyarán, azzal kell szembenézniük a férfiaknak, hogy egy ponton biztos, hogy nem tudják kiváltani a nőt, míg ők simán kiválthatók?

- A férfi csak a nőn keresztül tudja megvalósítani élete értelmét. Csak egymás viszonylatában vagyunk férfiak és nők. Az anyagiak előteremtése csak eszköz ahhoz, hogy valami jót és fontosat adjunk a családnak. Ha hetven évesen jövünk rá, nincs ilyen, nagyon kellemetlenül fogjuk érezni magunkat. További probléma, hogy ma könnyen levetjük a kényszereket, keressük a szabadságot, aztán későn jövünk rá, rossz irányba haladtunk.

Hol kezdődött mindez? Bedő Imre szerint az iparosodás vitte a férfiakat az addig biztos szereprendszerű földműveléstől a család számára misztikus gyárakba, onnan hazatérvén pihenniük kellett. Ma a nő is lélekölő munkából jön haza, így nehezen tudják mentálisan támogatni egymást. A pénz, amit keresnek, közbeeső érték, azon vásárolni kell, míg korábban a tényleges ételt, kenyeret, húst, tejet, stb. termelték meg együtt.

- Mik lehetnek a férfiértékek ebben a helyzetben?

- A felelősség vállalását kulcskérdésnek tartom. Fel kell venni az élet szolgálatát, az ad elégedettséget, ha másokat, leginkább a családunkat szolgálhatjuk. Ez megnyilvánul a lovagiasságban, a biztonságadásban, a mértékadó viselkedésmintákban, a munkához való hozzáállásban, a szenvedélyben. Ugyan kevesen leszünk világmegváltók, ám a saját élvezet kergetése is gyermeki szinten tart csupán. A megszerzett tudással kezdeni kell valamit, öröm, ha átadhatjuk, ha valaki hasznára vagyunk vele. Igenis tartást ad, ha alárendelhetjük az életünket általunk fontosnak tartott dolognak. Legyen fontos ügyünk, különben előbb-utóbb nyomorultul érezzük magunkat.

Egy közeli felmérés azt mutatta, hogy a nők biztonságot, stabilitást várnak elsősorban a férfiaktól. Önbizalmukban megrendült, vagy megrendített férfiaktól.

- Mindezt tekintetbe véve, kik vannak a legnagyobb bajban?

- A gyerekek - válaszol határozottan Bedő Imre, hozzátéve, új egyezséget kell kötniük a férfiaknak és nőknek. Arra a napi néhány órára, amit esténként együtt tölthetnek.

Évezredekig minden a férfi akarata szerint alakult, mára hatályukat vesztették a régi sztereotípiák. A férfiak nem tudják, hogyan reagáljanak erre. Kellő érzelmi intelligenciával megoldható: férfi büszke lehet sikeres feleségére, már ha le tud számolni a férfidominancia évezredes képével.

Mint kiderült, a téma elevenségét többek közt az is jelzi, hogy 100 000 fő áll már kapcsolatban Bedő Imre klubjával a közösségi oldalon, neves személyiségek népszerűsítik a szervezetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!