Hírek

2015.03.10. 18:42

Hazánkban évente 270-300 páciens kap új vesét

Zalaegerszeg - Ha védeni akarjuk a vesénket, a bő folyadékbevitel mellett vérnyomásunkra és cukorszintünkre is ügyelnünk kell.

Magyar Hajnalka

Ezek kóros szintje ugyanis vesekárosodáshoz vezethet. A fentiek is kiderültek kedden a Vesebetegek Zala Megyei Egyesülete és a Kertvárosi Nyugdíjas Klub által közösen szervezett vese világnapi programon, aminek a ZVMKK adott otthont.

Mint dr. Kósa Dezider, a zalaegerszegi dialízis központ orvos-igazgatója elmondta, 10 évvel ezelőtt magyar sugallatra indult útjára a világnap megszervezése. Azóta minden évben március idusa közeledtével hat kontinens száz országában rendeznek programokat, amelyek felhívják a figyelmet a vese védelmének fontosságára. A betegek száma egyre nő, hazánkban minden tizedik ember érintett, 6500-an szorulnak vesepótló kezelésre, s évente 270-300 páciens kap új vesét. A kiváltó okok között élen jár a magas vérnyomás, amivel 3,5 millió honfitársunk küzd. A cukorbaj ugyancsak növeli a kockázatot, a betegek 25-30 százaléka diabétesz okozta károsodás miatt szorul dialízisre.

A világnap idei mottója – igyunk naponta legalább 8 pohár vizet – a folyadékbevitelre hívja fel a figyelmet. Jó esetben napi 2,5 - 3 liter folyadékot kellene innunk, ám a mi kultúránkban ennek nincsenek meg a gyökerei. Ugyancsak probléma, hogy a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók egy része károsítja a vesét, e hatás csökkenthető a bő folyadékbevitellel. Egyes kontrasztanyagok és citosztatikumok szintén veszélyeztethetik kiválasztó szervünket, ezért a nefrológusok ma már az onkológiával és a radiológiával együttműködve dolgoznak. Az országban nemzeti veseprogram is fut, ami a betegegyesületek és az egészségügyi szolgáltatók együttműködését segíti.

A dialízis központ munkatársai – balról Kovács Miklósné, jobbra Takács Anikó – vérnyomás, vércukor és testsúly mérésre is módot kínáltak. Képünkön éppen Fersztl Istvánné vérnyomását ellenőrzik, Fotó: Pezzetta Umberto

A rendezvényen a főorvos előadását követően Gálig Lászlóné, a vesebeteg egyesület elnöke saját transzplantációjának tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal. Utóbbi soraiban a kertvárosi és a Volán nyugdíjasklub tagjai foglaltak helyet. Mint Szatmári Bálintné, a kertvárosi klub vezetője elmondta, rendezvényeik közt nagy teret szentelnek az egészségvédő programoknak, keddenként például meridián tornát tartanak. Örömmel vették fel a kapcsolatot a vesebeteg egyesülettel, hiszen tagjaik közül is sokakat érdekel ez a téma.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!