Hírek

2015.03.30. 15:59

A behúzós horgászat helyéről és idejéről

Balaton – Az új horgászrend szerint a behúzós módszert használóknak bejelentési kötelezettségük van a szabad helyekre. Az erre szolgáló internetes felület a napokban készült el.

Keszey Ágnes

A behúzós horgászat célja a békés halak kifogása majd kíméletes visszabocsátása. A módszer szerint a horgász a szereléket vízi jármű vagy dobás nélkül gyalogolva vagy úszva juttatja el a horgászhelyre, majd a parton vagy stégen vár a kapásra.

- Ahhoz, hogy valaki a behúzós horgászatot gyakorolja, be kell jelentenie a behúzás helyét is idejét, ez a napokban elkészült internetes felületen tehető meg, mely a balatoni halgazdálkodási cég honlapján keresztül érhető el. Vannak kijelölt bojlis helyek, ezeket le lehet foglalni előre, a szabad partszakaszokra viszont nincsen előre foglalási lehetőség. Ha a horgász kiválasztotta a helyét, akkor a helyszínről rögzítheti az adatbázisba a horgászatot - mondta a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászturisztikai menedzsere, Nagy Gábor.

A partról is remek a kapás, mondja Pátri Zoltán, aki egy méreten aluli tükörpontyot fogott ki, majd dobott a vízbe Fotó: Keszey Ágnes

A szabályozást a horgászok ellenőrizhetősége miatt vezették be, megszegői ellen eljárást indítanak.

Hamarosan két nagy bojlis verseny lesz a Balatonon, melyek idején és helyszínén nem lesz mód sem helyfoglalásra, sem behúzós horgászatra. Az egyik a III. Nemzetközi Balatoni Bojlis Horgászverseny, a másik a Nemzetközi Balatoni Pontyfogó Kupa.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!