Hírek

2015.02.05. 06:56

Feloldották a kamionok közlekedési tilalmát (frissítve)

Rendőri felvezetéssel elindultak a kamionok a szlovén határ felé, egyelőre szakaszosan engedik őket fel az autópályára azért, hogy ne torlódjon fel a forgalom.

Arany Gábor

A zalai rendőrök elkezdték a szlovén határ felé tartó teherjárművek kiterelését a forgalomból. Ennek oka, hogy délnyugati szomszédunkban ma  reggel öt órától az ország teljes területére megtiltották  a pótkocsis és nyerges szerelvények belépését minden irányból.

A megyei főkapitányság 14 órakor adott tájékoztatása szerint a Szlovéniába vezető utak mentén majdnem megteltek a parkolók a félreállított teherjárművekkel. Nothoff Ingrid sajtószóvivő elmondta, Muraszemenyén 70, Csörenyeföldén 50 kamion várakozik, a zalakomári és sormási várakozóhely is telítődött, a négy helyen összesen 250 jármű vár a továbbindulásra. Lenti térségében pedig 270 kamiont állítottak le kényszerparkolásra. Jelenleg a becsehelyi várakozóhely még tud fogadni teherjárműveket, ám szinte teljesen megszűnt a forgalmuk, mert már az autópálya somogyi szakaszán félreállnak. Emiatt nem volt szükség arra, hogy igénybe vegyék az M7-es autópálya leállósávját, mint ahogy azt korábban tervezték.

A rédicsi határátkelőnél digitális útjelző tábla figyelmezteti a 7,5 tonnánál nehezebb tehergépkocsik vezetőit az áthajtási tilalomról. Fotó: Kósa Róbert

Délnyugati szomszédunkban csütörtök reggel öt órától az ország teljes területére megtiltották  a pótkocsis és nyerges szerelvények belépését minden irányból. Az autópályákon pedig már a 3,5 tonnánál nehezebb teherautók sem közlekedhetnek, az úton lévőket pedig a szlovén hatóságok kiterelik a parkolókba.

A sofőrök ellátásba - szükség esetén - a katasztrófavédelem is bekapcsolódik, délutántól végigjárják a parkolókat és felmérik, miben szorulnak segítségre az úton rekedtek.

A 86-os úton Szlovénia irányába közlekedőket a rendőrség a közeli kamionparkolókba irányítja. Fotó: Kósa Róbert

A forgalomkorlátozásra egyébként azért került sor, mert az előrejelzések szerint több útszakaszra akár 70 centiméteres hó hullhat, erős szélre kell számítani és nagyon rossz látási viszonyok alakulhatnak ki.

Kurdi István győri tehergépkocsi vezető Csehországból tart Szlovéniába személyautókkal megrakodott járművével. Egyelőre figyelik a híreket és várják a tilalom feloldását. Fotó: Kósa Róbert

A tilalmat várhatóan 6-án, pénteken este oldják fel, hamarabb csak abban az esetben, ha az időjárási viszonyok azt lehetővé teszik.


Megszűnt a 7,5 tonna megengedett össztömeget meghaladó tehergépjárművek várakoztatása Zala megyében 2015. február 5-én 15 óra 30 perckor.

Erre a korlátozásra a szlovén időjárási viszonyok miatt volt szükség. Zala megyében mintegy 500 kamion várakozott, ezek a gépjárművek most – rendőri felvezetéssel – szakaszosan indultak el a határátkelőhelyek felé, hogy ne torlódjanak fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!