Hírek

2015.02.04. 15:35

Négy napja zárva - A Déli pályaudvar lezárása érinti Zalát

Zalaegerszeg - Az alagút feletti támfal omlása és a vasúti alagút lezárása miatt vasárnap óta teljesen üres a Déli pályaudvar, nem fogad, nem indít vonatokat.

Arany Horváth Zsuzsa

A Mávinform vasárnapi közleménye szerint a Déli pályaudvar lezárása naponta átlagosan 250 járatot érint. A forgalom átszervezése zökkenőmentes, a Kelenföldi és a Keleti pályaudvar képes kiszolgálni az ideiglenesen életbe léptetett vágányzári rendet.

Szerdán a zalaegerszegi vasútállomáson járva megállapíthattuk, hogy az utasok (akik bizony nincsenek túl sokan) tájékozottak a fejleményekről, tudnak az alagút lezárásáról, s arról is, hogy Budapesten a Kelenföldi pályaudvarról a 139-es vonatpótló busz viszi tovább őket, de a 4-es metró is rendelkezésükre áll. Egerszegen az éppen érkező-távozó délutáni vonat körül tájékozódva hallhattuk, hogy a hangosbemondós utastájékoztatás, valamint a szerelvények személyzete is igyekszik pontos információval szolgálni.

Egyelőre még nem lehet tudni, hogy mikor nyitják meg újra a Déli pályaudvart. Kérdésként merült fel, hogy a megrepedt támfal helyreállítása a XI. kerületi önkormányzat és a vasúttársaság közös feladata-e. A helyreállítási munkák ettől függetlenül a napokban kezdődnek, mondta kedden a sajtónak Lőcsei Virág, a MÁV szóvivője.

A zalaegerszegi állomáson áthaladó, Ljubljanából Budapestre tartó Ciklámen Expresszt (képünkön szerdán 15.19-kor) már a fővárosi Keleti pályaudvar fogadja a lezárt Déli helyett. Fotó: Arany Gábor

A 361 méter hosszú alagutat 1861-ben építették. 1983-ban pedig 30 centiméterrel kimélyítették a villamos felsővezeték építése miatt. A MÁV szerint rendszeresen vizsgálták az építményt: minden évben volt általános, ötévenként pedig átfogó felülvizsgálat. 2010-ben felújították az alagutat, az utolsó nagy ellenőrzést 2012-ben tartották, amikor mindent rendben találtak. A három évvel ezelőtti felülvizsgálat 6,8 millió forintba került. (A MÁV vonatai 18 alagutat vesznek igénybe az országban.) A Déli pályaudvar elődje szintén 1861-ben nyílt meg a Déli Vasút tulajdonában lévő Buda állomásként, azaz a Buda–Kanizsa vonal végállomásaként.

Megkérdeztük az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt.-t (a Volán utódja), hogy érzékeltek-e az elmúlt napokban változást az utasforgalomban a vasúti probléma miatt Zala megyében.

– A fővárosba közlekedő járatainkon az utasforgalom a Déli pályaudvar ideiglenes lezárása miatt nem változott, buszaink a vizsgaidőszakra jellemző utasszámmal közlekednek – tájékoztatta lapunkat Rózsa Tamás, a közlekedési központ forgalmi igazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!