Hírek

2015.01.19. 13:30

Útdíj: kevesen bliccelnek

Nagykanizsa - A megyei matricák használatát országos lefedettséggel, fix ellenőrző kapukkal és mobil díjellenőr autókkal végzi a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt., így aztán nagy a bliccelők esélye, hogy lebuknak.

Horváth-Balogh Attila

Ezt Kibédi-Varga Lajos, a cég szóvivője mondta lapunknak, akitől a megyei matricarendszerrel kapcsolatos eddigi tapasztalatokról kértünk felvilágosítást.

Az úthasználati jogosultságot igazoló matricára mobil ellenőrző autók is "figyelnek". A díjköteles szakaszokon bárhol felbukkanhatnak. Fotó: Szakony Attila

Előtte azonban – mivel azt szokták mondani, ismétlés a tudás anyja – tekintsük át újra a változásokat. Január elsejétől a korábban díjmentesen használható gyorsforgalmi útszakaszok többsége fizetőssé vált. Ez Zalában újdonságként az M70-es autóutat érinti, illetve nyilván, az M7-es sztráda továbbra fizetős marad. Ezek a szakaszok csak a megyei, vagy az időalapú, ahogy a köznyelv hívja, autópályamatricákkal használhatók egészen az országhatárig. A motorkerékpárok, a maximum 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű, legfeljebb 7 személy szállítására alkalmas személygépkocsi és annak pótkocsija esetén az éves megyei matrica 5 ezer forintba, az előbbi kategóriába nem tartozó valamennyi személygépkocsi, illetve a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsi és lakóautó esetében 10, az autóbuszoknak pedig 20 ezer forintba kerül.

– Természetesen, a korábbi időalapú matricák is maradnak, ezek a teljes hazai díjköteles hálózaton feljogosítanak úthasználatra az érvényességi időn belül – mondta Kibédi-Varga Lajos. – A megyei matricák viszont csak az adott megye díjköteles szakaszain érvényesek. Az autós utazási szokásainak megfelelően szabadon dönthet, melyik megoldást választja. Egy érvényes jogosultság megváltása szükséges csak, a területi alapú éves megyei matricák megváltása  alternatív lehetőség, melyekkel adott esetben csökkenthetők a költségek.

 

A szóvivő azt is hozzátette: az értékesítési adatok alapján január elseje óta Zala megyében 1500 megyei e-matricát értékesítettek a viszonteladó partnerekkel együtt. Ez utóbbiak nagy része üzemanyagtöltő állomás, mint az kiderült a hozzánk eljuttatott partnerlistából – sőt, mobiltelefonon is váltható matrica. A tavalyi évre megváltott éves országos autópálya matricák még január 31-ig használhatók.

A matrica meglétét vagy nemlétét fix ellenőrző kapukkal és mobil díjellenőr autókkal végzik. Utóbbiak a díjköteles úthálózaton található valamennyi mérőpont bármelyikén felbukkanhatnak. Teljes országos lefedettséggel működik a rendszer, tehát a lebukás veszélye meglehetősen nagy. A tapasztalatok szerint egyébként a bliccelők aránya 2 százalék alatt van, ami európai viszonylatban is jónak mondható.

Azon kérdésünkre, hogy vajon meddig marad érvényben egymás mellett a kétféle matrica, Kibédi-Varga Lajos nem tudott válaszolni, hiszen mint mondta, ez a jogalkotón múlik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!