Hírek

2015.01.12. 16:24

Az előttünk álló a hét végén rendezik meg a XII. Országos Sasszinkront

Tornyiszentmiklós – Pénteken kezdik el önkéntesek összeírni a hazánk területén telelő sasokat és egyéb ragadozó madarakat.

Gyuricza Ferenc

Az úgynevezett sasszinkron akcióra évente, mindig az év első heteiben, január közepén kerül sor, mert az adatgyűjtést ilyenkor a legkönnyebb elvégezni. Lelkes András, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre szinte a kezdetektől résztvevője az akcióknak.  – Az Országos Sasszinkron akciókat a Magyar Madártani Egyesület szervezi – mondta a természetvédelmi őr. – A lényege, hogy az ország szinte teljes területét behálózva, egy rendkívül összehangolt munkával, azonos időszakban próbáljuk számba venni a nálunk telelő sasokat, és egyéb ragadozómadarakat. Erre a szinkronitásra leginkább azért van szükség, mert a madarak igen nagy területeket repülnek be, s ha nem ezt a módszert követnénk, vélhetőleg ugyanazt az egyedet több helyszínen is számba lehetne venni.

Lelkes András – országosan összehangolt számlálás. Fotó: archív

Magyarországon a réti és a parlagi sas a legelterjedtebb, a számuk közel azonos, földrajzilag azonban igen megoszlanak. Míg Zalára inkább a rétisasok előfordulása a jellemző, addig a parlagi sast inkább az Alföldön és a Kisalföldön figyelhetjük meg. Előfordulnak fekete sasok is – ezek a költöző madarak a Baltikumból és Lengyelország területéről jönnek hozzánk telente, de akár a szirti sas is felbukkanhat.

Lelkes András azt mondja, Zalában már akkor is előfordultak réti sasok, amikor az egész ország területén tíz alatt volt az ismert fészkek száma. A megye Somoggyal határos területrészein találkozhattunk velük, ott most is fészkelnek.

– Az utóbbi évtizedekben jellemző szisztematikus védelem, a fészkelőhelyek fokozatos óvása és a réti sasok által kedvelt vizes élőhelyek bővülése mára igen látványos szaporodást eredményezett – sorolta Lelkes András. – Míg a nyolcvanas években négy költőpárról tudtunk, ma már legalább 15 költőpárra számíthatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!