Hírek

2014.12.29. 16:50

Zalában a lenti és a szentgróti rendelőintézet marad ki a kasszasöprés üdvéből

A Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség szerint az egészségügyi intézményeknek szánt év végi maradványösszegek elosztása során ismét hátrányos helyzetbe kerültek a kórháztól függetlenül működő szakrendelők.

Magyar Hajnalka

Erről szóló sajtóanyagukat szerkesztőségünknek is eljuttatták. Mint írják, a magyar egészségügyi finanszírozás egy jellegzetes eszköze az úgynevezett kasszamaradvány kisöprése .

A kasszamaradvány kisöprése az egészségügyi intézmények finanszírozásra elkülönített, különféle okok miatt megmaradt, illetve az egészségbiztosítási alapok többlet bevételéből származó összeg év végi szétosztását jelenti az állami finanszírozásban részesülő egészségügyi intézmények között.

Az elmúlt évek során erre mindig sor került, és a már kialakult gyakorlat szerint a rendkívüli juttatás nagysága arányos volt az adott fekvő vagy járóbeteg intézmény magyar egészségügyben betöltött szerepével. Az elmúlt évben azonban az elosztásnál egyéb szempontok kerültek előtérbe, főképpen a szállítói állomány nagysága. Természetesen fontos, hogy a legnehezebb anyagi körülmények közé került egészségügyi intézmények segítséget kapjanak, de ez ne a felelősen működő, sokszor a helyi önkormányzat anyagi támogatását is élvező járóbeteg szakrendelők rovására történjen áll a közleményben.

Zala megyében két város tart fenn rendelőintézetet kórházi háttér nélkül, Lenti és Zalaszentgrót. Vajon miként érinti őket az idei plusz finanszírozás elmaradása?

A lenti rendelőintézet kiegyensúlyozottan működik, nincs harminc napon túli lejárt szállítói tartozása, semmilyen problémát nem okoz a plusz pénz elmaradása válaszol dr. Fekete Zoltán szülész-nőgyógyász szakorvos, aki a rendelőintézetet működtető lenti önkormányzat egészségügyi bizottságának is tagja. Hozzáteszi még, a lenti Dr. Hetés Ferenc Rendelőintézetben húsz féle szakrendelés működik teljes, illetve részmunkaidőben, 51 település több mint 22 ezer lakosát látják el. Emellett gyakran a körzeten kívülről is érkeznek hozzájuk betegek, akik főként a diagnosztikai szolgáltatásaikat veszik igénybe.

Dr. Fekete Zoltán: Nem okoz gondot a plusz pénz elmaradása Fotó: Kósa Róbert

A másik érintett zalai intézmény a Zalaszentgróti Egészségügyi Központ.

Jó lett volna, ha részesülünk a kasszamaradványból, hiszen mindig vannak olyan feladatok, célok, amelyekhez elkél a plusz támogatás mondja elöljáróban dr. Al-Yari Mohamed főorvos, a központ igazgatója. Evvel együtt szerencsére nem okoz gondot a juttatás elmaradása, mert kiegyensúlyozott a költségvetésünk. Nem is kalkuláltunk vele, hiszen eddig sem volt rendszeres a plusz pénz, s amikor érkezett, akkor sem volt szó jelentősebb összegről. Úgy gondolom, hogy a kasszamaradványt talán a nagyobb financiális nehézségekkel küzdő kórházak kisegítésére fordítják idén teszi még hozzá a 22 szakrendelésen 25 ezer lakost ellátó, évi 45 - 49 ezres esetszámot regisztráló szentgróti Egészségügyi Központ igazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!