Hírek

2014.11.02. 10:45

Számos felvetés hangzott el a város lakói részéről a fórumon

Nagykanizsa - Közmeghallgatást tartott múlt héten az önkormányzat. Az eseményen nagy számú érdeklődő jelent meg és előkerült a Principális-csatorna ügye is.

Horváth-Balogh Attila

A résztvevőket a képviselő-testület nevében Dénes Sándor polgármester köszöntötte. Elsőként Rodek Györgyné emelkedett szólásra.

– Az elmúlt években több fejlesztés is megvalósult Kiskanizsán: elkészült a ravatalozó, az iskolai műfüves pálya, a kerékpárút, megújult a Templom tér, van szép orvosi rendelőnk és a Szent Flórián téri játszótér is megújult – bocsátotta előre. – Ezeket köszönjük szépen. Viszont lennének újabb kéréseink, amelyek talán nem igényelnek annyi pénzt. A Hunyadi téren 2000-ben széles lakossági összefogással épült egy játszótér a környék kisgyermekeinek, ám az elmúlt években leszerelték a játékokat, mert nem feleltek meg az uniós követelményeknek. Mára csak egy hinta maradt, és azt szeretnénk kérni, hogy legalább néhány játékot hozzanak vissza. A másik pedig a Szent Flórián téri régi óvodaépület ügye. Miután annyi minden megszépült Kiskanizsán, talán mindenkinek jobb lenne, ha ez sem lógna ki a sorból. Némi oltott mésszel, színezőpasztával, két közmunkással kevés pénzből is meg lehetne oldani a szépítését és talán így még esztétikusabb lenne ez a rész. Ha pedig az épület előtti zöldterületet kitakarítanák, a korhadó padokat megjavítanák, az nagyságrendekkel javítana a látványon – a városrészben számos virágkertész van, ők biztosan tudom, hogy ajánlanának is fel palántákat.

Árvízi védekezés a Principálisnál. Az itt élők azonnali megoldást várnak és a káruk megtérítését. Fotó: Archív/Szakony Attila

Palotás Tibor emberiességi kérdéseket feszegetett. Mint rámutatott: nem lehet olyan szegény a város, hogy a hajléktalangondozásban szombaton és vasárnap, illetve ünnepnapokon ne kapjanak ebédet a rászorulók. Ez ügyben mihamarabbi megoldást sürgetett.

A kiskanizsai Takács Zoltán a Principális-csatorna ügyében kért gyors intézkedést. – Évek óta csak ígéreteket kapunk, most már ténylegesen tenni is kellene valamit annak érdekében, hogy ne öntsön el minket évről-évre (idén kétszer is) a csatorna vize – jelentette ki. – Eddig már nagyon sok pénzt költöttek az árvíz elleni homokzsákos védekezésre, úgy hallottam, hogy már több, mint 100 millió forint fölött járunk. Ennyiből már talán ki is lehetett volna takarítani az egészet. Kérdem én: ki a felelős a kertjeinkben keletkezett károkért? Az évek óta dédelgetett gyümölcsfáim biztosan elpusztulnak, hiszen egészen tavaszig állni fog a kertünkben a víz. És mindig újra felvetődik, hogy a lakók elhordták a jobb partról a töltést. Én már 40 éve élek ott, és bizton állíthatom: azon az oldalon soha nem is volt töltés. Aki azt mondja, hogy a lakók hordták el onnét a földet, az kövesse meg őket, mert ez egyszerűen nem igaz. Hozzátette: a lakók a város segítségét kérik, hogy igazukat jogi úton érvényesíthessék a vízügyi igazgatósággal szemben hanyag kezelés miatt.

Dénes Sándor polgármester a felvetésekre írásbeli választ ígért, a Principális-ügy megoldásának sürgető voltában pedig egyetértett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!