Hírek

2014.11.25. 18:20

Németh János keramikus köszöntése

Zalaegerszeg - A Zala Megyei Közgyűlés vezetői és a művésztársak köszöntötték kedden Németh Jánost, a Nemzet Művészét.

Magyar Hajnalka

Mint ismeretes, a 80 esztendős, Kossuth-díjas keramikus- és szobrászművész a közelmúltban a Nemzet Művésze díjban részesült. A cím elnyerése alkalmából a Megyeházán elsőként dr. Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke szólt arról, hogy ez a nagy megtiszteltetés elsősorban az alkotó életművének szól, ám ezen keresztül Zalaegerszeget és a megyét is ékíti, a térség szellemi erejét szimbolizálja. Külön öröm, emelte ki, hogy a Zala Megye Díszpolgára címmel is kitüntetett Németh János egy nagyméretű munkája (Zala megye térkép-domborműve) a Megyeháza bejáratát díszíti. A továbbiakban Pácsonyi Imre alelnök méltatta pályáját.

Németh János (jobbról) a hagyományokhoz való mély kötődéséről beszél, mellette dr. Pál Attila és Pácsonyi Imre (Fotó: Katona Tibor)

Pácsonyi Imre arról beszélt, a göcseji agyag nem kap sok dicsérő szót, ha magágyat készít benne a paraszt, vagy ha a túrázó bakancsát marasztalja. Ám ha Németh János kezébe kerül, élet költözik belé. Ráadásul oly módon, hogy e hagyományokból táplálkozó agyagteremtmények megóvják a közszellemet a globalizáció kultúravesztő hatásaitól.

Németh János, aki októberi székfoglalóját követően immár a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, meghatottan mondott köszönetet a sok kedves szóért. Felidézte, amikor iparművészeti főiskolásként hozta hazafelé a vonat a fővárosból, s meglátta az aranyodi, pakodi dombokat, pláne a csácsi hegyeket , mindig könny szökött a szemébe: itthon vagyok... Ez a ragaszkodás megmaradt örökre, s minden bajon átsegítette.

Budaházi Tibor festőművész a lelkiismeret művészetének nevezte életművét, Péntek Imre József Attila-díjas költő pedig arról szólt pohárköszöntőjében, hogy számára a legnagyobb örömet Németh János további alkotói ambíciói, tervei jelentik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!