Hírek

2014.11.06. 15:46

Ismét lehet kérni a méhnyakrák elleni védőoltást

Országszerte az igénylők 78%-s kapta meg az őszi szünet kezdetéig a HPV elleni védőoltást.

Keszey Ágnes

Annak érdekében, hogy azok is élni tudjanak a felajánlott lehetőséggel, akik valamilyen okból korábban nem nyilatkoztak, vagy nemleges nyilatkozatot adtak, de átgondolva megváltoztatnák döntésüket, az ÁNTSZ pótjelentkezést hirdet.

Szeptember közepéig kellett nyilatkozniuk a szülőknek arról, hogy 7. osztályba járó, 12. életévét betöltött leánygyermekük számára kérik-e az önkéntes, térítésmentes méhnyakrák elleni védőoltást. A visszaérkezett nyilatkozatok alapján az érintettek túlnyomó többsége jelezte, hogy élni kíván a lehetőséggel és az is kiderült, hogy a jogosultak körülbelül 4 százaléka már korábban megkapta a HPV elleni védőoltást.  Zalában 1183 gyermek jogosult az oltásra, közülük 2014. október 25-ig 656 fő kapta meg az oltást. Továbbá a szülői nyilatkozatok alapján egyénileg már 214 fő megkapta a HPV elleni vakcinát.

ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala közölte: A méhnyakrák elleni oltás lehetőséget ad a szülők számára, hogy nagy eséllyel megvédjék lányukat egy daganatos megbetegedéstől. Ha valakinek kétségei vannak, akkor beszélgessen el a HPV-ről és a méhnyakrákról az iskolavédőnővel vagy az iskolaorvossal. Fontos hangsúlyozni, hogy a védőoltással járó esetleges kellemetlenség jóval kisebb kockázatot jelent annál, mint amit egy, a védőoltás hiányában esetlegesen kialakuló rákos megbetegedés jelenthet.

A szülők most november 12-ig juttathatják el az iskolai  védőnőkhöz a nyilatkozatokat. A  HPV elleni oltásokat ezt követően  az iskolákban kapják meg a lányok. A területi és az iskolavédőnők mindent megtesznek, hogy elérjék azokat is, akik kedvezőtlen társadalmi-gazdasági helyzetben élnek, hátrányos helyzetűek, esetleg nem járnak rendszeresen iskolába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!