Hírek

2014.11.30. 10:23

Előzetes letartóztatásban a zalaegerszegi vállalkozó (frissítve)

Zalaegerszeg - Előzetes letartóztatásba helyezték az egerszegi bíróságon vasárnap délelőtt G. Józsefet.

Arany Gábor

A 61 éves zalaegerszegi egykori vállalkozót üzletszerűen elkövetett, jelentős kárt okozó csalás miatt 2003-tól körözték és idén Ausztráliában fogták el. Ott márciusban került kiadatási őrizetbe, november 28-án hozták Zalaegerszegre. A 30 napos előzetes letartóztatás indokaként egyebek mellett a szökés, elrejtőzés veszélye, a tanúk befolyásolása került említésre.

G. József kilép a tárgyalóteremből. Fotó: Arany Gábor

Ügyvédje, dr. Bor Tibor arról számolt be, hogy G. József Ausztráliában saját nevén élt. Itthon maradt feleségétől távollétében elvált. Ausztrál állampolgárságot is szerzett, majd újranősült, ezt megelőzően pedig erkölcsi bizonyítványt is kért és kapott. Új feleségével iskolában dolgozott, ő karbantartóként. Nem tudott arról, hogy eljárás indult ellene, ügyében itthoni hozzátartozóit a hatóságok sem hallgatták meg, így tőlük sem értesülhetett a nyomozásról. A magyar nyomozóhatóság számára 2010 körül vált nyilvánvalóvá, hogy Ausztráliában él, ugyanis az idő tájt kérte 2010-ben lejáró magyar útlevele meghosszabbítását, ezért felkereste hazánk ausztráliai konzulátusát. Ekkor derült ki számára, hogy keresik, de ezt követően is idén márciusig zavartalanul tovább élt G. József, aki állítása szerint abban a hiszemben távozott Magyarországról, hogy ügyeit rendezte, hiszen akkor még nem is volt ellene feljelentés. Az első ilyenre 2003-ban került sor. Az ország elhagyása mellett pedig azért döntött 2002 májusában, mert uzsorások fenyegették és saját, illetve családja biztonsága érdekében választotta a távozást.

Bor Tibor elmondása szerint, négy rendbeli csalással gyanúsítják G. Józsefet, aki tagadja a bűncselekmények elkövetését. Álláspontjuk szerint egyébként is ezek a bűncselekmények elévültek, ám az ügyészség szerint ez még nem következett be. A nyomozási cselekmények ugyanis az elévülést megszakítják, illetve újraindítják, s mivel az utolsó elfogatási parancsot 2010-ben bocsátották ki ellene, ezért az elévülés 2018-ban következne be.

G. Józsefet visszaviszik a tárgyalóba az előzetes letartóztatásról szóló határozat kihirdetésére. Fotó: Arany Gábor

Az ügyvéd és védence egyébként házi őrizetre tett indítványt tekintettel arra, G. József Zalaegerszegen rokona házában tudna tartózkodni, ezt azonban a bíróság elutasította.

A döntés ellen fellebbezett a védő és G. József, akit a rendőr-főkapitányság fogdájába szállítottak át a két órát meghaladó eljárást követően.

Előzmény:

Ausztráliából hozták haza a zalaegerszegi vállalkozót

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!