Hírek

2014.11.24. 16:23

Egy éven át fosztogattak Nagykanizsán - Ellopták a menórát is

Nagykanizsa – Két és fél év börtönt kapott az a 24 éves fiatalember, aki társaival közel egy éven át fosztogatott a városban. Főleg a fémtárgyakat vitték el, tizenkétmillió forintot meghaladó kárt okoztak.

Arany Gábor

Az ötfős társaság 2012 májusától háromnegyed éven át ténykedett. A 24 éves nagykanizsai B. Dávid társaival a könnyebben elérhető fémtárgyakat kedvelte, és elvittek mindent, amit értékesíthetőnek látszott. Ők voltak azok, akik 2012 június második hét végéjén a kanizsai zsinagóga udvarán álló emlékművet csonkították meg. B. Dávid és 25 éves társa, L. Szilárd letörték a 1.5 méter magas, hétágú bronz gyertyatartót, a menórát. B. Dávid később feldarabolta a nyolcmillió forintot érő tárgyat és a 20 éves R. Tímeával felvásárló telepen adták el hulladékként. Ezen az eseten kívül rendszeresen jártak lopni. B. Dávid legtöbbször. R. Tímeával indult bevetésre.

B. Dávid május 25-re virradóan Honvéd Kaszinó faláról feszítette le réz ételtartó szekrényt, R. Tímea pedig figyelt, ne zavarják meg őket. A holmit L. Szabolcs adta el. Nyáron a Vasemberházról feszegettek le vörösrézcsatornát, a Budapest Bank tetejéről rézlemezeket téptek le és számos alkalommal kisebb fémelemeket. lefolyócsatornákat, korlátokat loptak el. Ha másként nem tudtak értékesíthető holmihoz jutni, akkor pedig betörtek. November végén a lakatot lefeszítve jutottak be egy lakóház tárolójába az Ady utcában és saválló tartályokat, villanymotort vittek magukkal. Egy Fő utcai ház pincéjéből a kazán réz alkatrészeivel távoztak. Betörtek az év elején egy belvárosi étterembe is, ahonnan csillárokat, kandelábereket, kilincseket, ipari fritőzöket, mosogatókat és más használati tárgyakat vittek el és okoztak 3,1 millió forint kárt. B. Dávid és R. Tímea mellett három, a lopásban, illetve a holmik értékesítésben nekik segítő társuk, L. Szabolcs, a 30 éves B. Gábor, valamint a 37 éves Sz. Csaba is a vádlottak padjára ülhetett.

Az egerszegi törvényszék tájékoztatása szerint a kanizsai járásbíróság B. Dávidot – mint különös visszaesőt – 2 év 6 hónap börtönre ítélte azzal, hogy feltételes szabadságra nem bocsátható. R. Tímea 1 év 5 hónap szabadságvesztést kapott, végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztve, L. Szilárd szabadságvesztés büntetése ennél egy hónappal rövidebb. Negyedik társukat, B. Gábort közérdekű munkára ítélték, míg a többszörös visszaesőnek számító Sz. Csabát 6 hónap börtönnel sújtották. Az ítélet nem jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!