Hírek

2014.11.02. 11:00

Dr. Kiss Ferenc szívesen visszahozná a bizalmon alapuló orvos - beteg viszonyt

Cserszegtomaj - Harminc éve háziorvos dr. Kiss Ferenc, a Magyar Orvosi Kamara zalai elnöke. A közelmúltban Cserszegtomaj önkormányzata elismerését kapta meg a település érdekében végzett munkájáért.

Keszey Ágnes

Miért boldogtalanok az orvosok? – tette fel a kérdést az orvos azon az cserszegtomaji előadáson, ahol a háziorvoslás elmúlt három évtizedét mutatta be.

A település érdekében végzett munkájáért dr. Kiss Ferenc háziorvos (balról) Cserszegtomaj önkormányzatának elismerését vehette át nemrégiben Bartha Gábor polgármestertől. Fotó: A Szerző

– Egy nemzetközi felmérés szerint az egészségügyben zajló folyamatos változások, az orvos-beteg kapcsolat bizalmi válsága és a nem megfelelő anyagi elismerés mind hozzájárul a gyógyítók boldogtalanságához. Ez igaz itthon is – mondta dr. Kiss Ferenc, aki felidézte azt a több évtizedet, mely a folyamatos változások jegyében telt.

– Gyermekkoromtól az orvosi hivatásra készültem, Erdélyből kerültem Magyarországra, Pécsett végeztem el az orvosi egyetemet. Itt máig meghatározó barátságok születtek. Pályámat a keszthelyi kórházban kezdtem, egy év után Rezibe és Cserszegtomajra kerültem körzeti és mezőgazdasági üzemorvosként. Pályám első évtizede, a rendszerváltás évei gyökeres fordulatot jelentettek: ekkor váltak vállalkozóvá az orvosok. A második évtized a folyamatos reformok ideje volt. Az elmúlt tíz év pedig az EU-jogharmonizáció időszaka.

– Hogyan változott ezidő alatt az orvos-beteg viszony?

– A technikai fejlődés mind az informatika szintjén, mind a diagnosztikában jelentős. Sok beteg úgy érkezik az orvoshoz, hogy ő maga „diagnosztizálja" a problémáját, az interneten olvasottak alapján és az orvostól csak gyógyszerfelírást kérne, határozott elképzelései vannak arról, hogy milyen korszerű vizsgálatokat szeretne. Ez nem jó irány, vissza kell állítani a bizalmon alapuló orvos-beteg viszonyt. Én a családorvosi szemlélet szellemében gyógyítok: nemcsak az egyén, hanem az egész család és a környezet ismeretét is fontosnak tartom. A háziorvos egyfajta kapuőri szerepet is be kell, hogy töltsön, ezt erősíteni kell, hiszen minálunk összegeződnek a kórelőzmények, a szakorvosi vizsgálatok eredményei és folyamatosan végig tudjuk kísérni a beteg életútját, egészségi állapotát.

– Az előadásában feltett kérdésre, hogy miért is boldogtalanok az orvosok, saját magát tekintve mit válaszolna? A cserszegtomaji családorvos is boldogtalan?

– Sokszor dilemmát okoz nálam is, hogy az egészségügyileg indokolt, gazdaságilag megengedhető, erkölcsileg elfogadható hármas szempont hogyan érvényesüljön a gyógyításban. Az elmúlt három évtized számos reformjával nem értek egyet, mindig is szerettem volna, ha jobban működne a háziorvosi rendszer, ezért is vállaltam szerepet a kamarában, és fogalmazunk meg folyamatosan javaslatokat a törvényhozók felé. Ennek ellenére mégsem mondom, hogy boldogtalan lennék, hiszen örömet és boldogságot jelent, ha a családorvosi szemléletet követve praktizálhatok: a gyógyítás sikerei meghozzák azt az elégtételt, melyeket a sikertelenségek sem rombolnak le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!