Hírek

2014.11.12. 18:05

Dr. Bussay László elismerését kezdeményezte borásztársa

Kivételes személyiség és kiváló szaktekintély volt dr. Bussay László, aki borai által behozta Csörnyeföldet a köztudatba. Emlékét ezért minden lehetséges módon ápolni kell.

Gyuricza Ferenc

Mindezt az egyik legismertebb  hazai bortermelő, a szekszárdi Dúzsi Tamás állítja, aki kezdeményezte, hogy a hazai borász szakma posztumusz díjjal fejezze ki elismerését dr. Bussay László iránt. Dúzsi Tamás szerint erre a legjobb alkalmat szolgáltatta volna, ha a súlyos betegsége következtében idén augusztusban elhunyt zalai borászt a Magyar Bor Akadémia az  Év Bortermelője posztumusz díjjal tüntetné ki.

Kezdeményezését  azonban arra való hivatkozással, hogy a díj odaítélésének  szabályzata szerint erre nincs lehetőség, az Akadémia visszautasította. Dúzsi Tamás nem ért egyet a döntéssel, ezt lapunkkal is tudatta.

– Dr. Bussay László sajnos életében egyetlen alkalommal sem nyerte el ezt a díjat, ezért a Dúzsi Pince, mint az ország egyik meghatározó bortermelője nevében a fiammal közösen olyan elhatározásra jutottunk, hogy dr. Bussay Lászlóra fogjuk leadni a szavazatunkat – mondta Dúzsi László. – Véleményünk szerint erre  lehetőségünk volt, hiszen a Magyar Bor Akadémia vezetősége kért fel bennünket is arra, hogy vegyünk részt a jelölés folyamatában.

Dúzsi Tamás sajnálattal fogadta az Akadémia döntését, s azt mondta, ebben az évben különösen meglett volna a lehetőség arra, hogy precedenst teremtsenek, hiszen a díj közel negyedszázados története során éppen 2014-ben változtattak először a jelölés folyamatán.

Dr. Bussay László – kivételes személyiség és szaktekintély volt (Fotó: archív/Gyuricza Ferenc)

– Dr. Bussay László tevékenységét mindenki elismeri az országban – folytatta. – Nemcsak azért, mert ténylegesen neki köszönhető, hogy Csörnyeföld neve borászati szempontból ismertté vált, de azért is, mert ő valóban szőlőtermelő volt, s nem összevásárolt alapanyagból készítette borait. Alázattal fordult a szakma irányába, sosem szégyellt tanulni másoktól, ezáltal mindannyiunk számára példaként szolgált.

Dúzsi Tamás – aki egyébként ugyancsak a díj esélyesei között van – azt is elmondta: az Év Bortermelője a legrangosabb szakmai díj, amit Magyarországon borászok megkaphatnak, ezért  javasolta dr. Bussay László számára   posztumusz odaítélni. Azzal, hogy kezdeményezését nem támogatták, stratégiát vált, és megpróbál majd annak érdekében lobbizni, hogy a legközelebbi Borászok borásza választáson rója le méltóképpen tiszteletét és elismerését a hazai bortermelő közösség a csörnyeföldi szakember emléke előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!