Hírek

2014.11.23. 14:45

A letenyei Orsós családnál közel 500 kilogrammos disznót dolgoztak fel

Letenye, Vonyarcvashegy – Szomorú nap virradt Gerzsonra szombaton, annál vígabb az Orsós családra, hiszen a közel 5 mázsás disznó jó ideig ellátja finom falatokkal letenyei gazdáit. Vonyarcvashegyen a falu Turisztikai Egyesülete rendezett disznóvágást ugyanezen a napon.

Keszey Ágnes - Pásztor András

– Ha a zsűri életben marad, lesz eredmény – mondta Benke László mesterszakács, a bírák elnöke a vonyarcvashegyi, hagyományos Katalin-napi disznóvágáson, melyhez kolbásztöltő verseny is tartozott.

A közel 500 kilogrammos disznón, Gerzsonon ülve a büszke gazda, Orsós József pózolt. Fotó: Szakony Attila

- A nyertes a helyi Szent Mihály-hegy Védő és Vendégváró Egyesület lett, ám míg ez kiderült vidám órák vártak a résztvevőkre. A feldolgozás közben minden disznóságból kóstolhattak a résztvevők, közben pedig 28 csapat versengett, sőt pálinkák seregszemléje is színesítette a napot.


- Szép, összedolgozott, harmonikus magyaros fűszerezésű - árulta el a legfinomabb kolbász titkát a zsűri elnök, akinek másnap is akadt dolga, hiszen akkor rendezték meg az Édes Vonyarc süteménysütő versenyt, az édes ízek kedvelőinek örömére, melyben négy kategóriában is győztest hirdettek, a helyi Papp Alexandra gesztenyés kockája a napi sütemények legjobbja lett.

– Gyertek ti is segítsetek, ennyien kevesek leszünk Gerzsonhoz – kiáltott szombat reggel a letenyei Orsós József a család többi férfitagjának, majd leszegett fejjel az ólhoz indult. – Sajnálom kicsit a disznót, de muszáj levágni, mert akkorára nőtt, hogy már a téglából készült oldalfalat is lebontotta a múltkor.

Mi tagadás, Gerzson valóban méretessé terebélyesedett, a mázsáló szerint pontosan 480 kilogrammot nyomott az állat.

– Böktem már le pár nagy disznót, de ekkorával sosem volt még dolgom – árulta el Barta Balázs, akinek az állat feldolgozásában három hentes kollégája is segített. – Nem volt különösebb gond, Gerzson szépen kivérzett, így most kezdődhet a pörzsölés, aztán felhúzzuk a rendfára és darabjaira szedjük.

– Évtizedek óta foglalkozok disznókkal, de ekkorára egyik sem nőtt, jóllehet én csak kukoricadarával etettem – vette át ismét a szót a házigazda, akinek – ahogy az ilyenkor szokás – mindenkivel innia kellett egy kis szíverősítőt.

Már javában folyt a hurkatöltés és a kolbász készítés, mikor elkészült a tízórai.

– A fiúknak hagymás vért készítettünk, de ebédre lesz pörkölt, húsos káposzta, rántott hús és még egy sor finom fogás – hangsúlyozta Orsós Józsefné, aki a lányok és asszonyok munkáját felügyelte. – Vacsorára már hurkát, kolbászt és oldalast is tudunk kisütni, de addig rengeteg még a tennivaló, disznóvágás alkalmával rengeteg a mosogatnivaló is.

A nap végére azért sikerült feldolgozni Gerzsont, a közel 500 kilós disznót, akiből mindenki kedvére lakmározhatott, sőt a fagyasztó is megtelt sonkával, tarjával, különféle bensőségekkel és sok egyéb finomsággal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!